Среща в израз на благодарност

 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед покани на среща членовете на управителния съвет на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). На срещата, която се проведе на 19 април 2018 г. в централната сграда на Мюсюлманско изповедание, участваха председателят на НСРОБ проф. Рупен Крикорян, секретарят пастор Евгени Найденов, членовете на управителния съвет отец Петко Вълков и заместник главният мюфтия Бирали Бирали.

 

Срещата бе продиктувана от изразената позиция на НСРОБ във връзка с изказването на прокурор Н. Попова, с която съветът призова отговорните институции да се самосезират, да вземат съответни мерки по отношение на изказванията, насаждащи  религиозна нетърпимост в страната и заяви, че „България е суверенна държава, съставена от хора с различни етноси и религии,  родени и живеещи в нея. Нито един от етносите и религиите  не може да бъде опасност за националната сигурност на страната ни.“ С тази декларация НСРОБ подкрепи отвореното писмо на Висшия мюсюлмански съвет, прието на извънредно заседание на 3 април.

 

По време на срещата г-н Ахмед благодари на ръководството на НСРОБ за адекватната и навременна позиция, която е приета и публикувана още същия ден, когато е публикувано отвореното писмо на Висшия мюсюлмански съвет. Той подчерта необходимостта от общи действия срещу антирелигиозните действия, особено срещу тези, които са породени от омраза.

 

Проф. Крикорян заяви, че НСРОБ има много добро сътрудничество с Мюсюлманско изповедание и работи за създаване на толерантна атмосфера в страната. Той призова държавните институции  да оценят тези усилия.  

 

Присъстващите се обединиха около разбирането, че заедно трябва да изразят недоволството си срещу всеки опит за накърняване на религиозните общности, тъй като не са редки случаите на поругаване на религиозните места и вярвания.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.