Тържество по случай хатим събра стотици мюсюлмани в Горно Краище

 

         Хатим на 19 момичета от коран-курса в село Горно Краище събра стотици мюсюлмани в селото на тържество по случая, което се състоя на 22 април 2018 година.

         В присъствието на стотици гости децата представиха специално подготвената си програма. Тя беше уважена от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих, районния мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед, кмета на Община Белица Радослав Ревански и още редица имами, преподаватели в коран-курсове, довели и възпитаниците си, служители на районните мюфтийства и други.

         „Ние не учим само за да знаем. Ние учим, за да прилагаме наученото в живота си.“ – каза в обръщението си към всички присъстващи главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Той поздрави преподавателката на децата Сабие Медарова за постигнатото, като същевременно призова родителите на децата да направят всичко възможно наследниците им да продължат живота си в посоката на исляма.

         От своя страна, районният мюфтия на Благоевград Айдън Мохамед подчерта, че състоялият се хатим е една форма на традиционния ислям за мюсюлманите – онзи, за който толкова много хора се чудят какво представлява всъщност. - „Ние сме готови да го пазим с цената на всичко.“ – добави той.

         В рамките на празничното отбелязване на хатима в Горно Краище деца, преподаватели и родители бяха поздравени и от кмета на Община Белица Радослав Ревански, който освен всички други отправени благопожелания, призова децата да се придържат и към светското образование, „защото то е пътят да покажем и на останалия свят, че мюсюлманите заслужаваме да живеем достойно и да заемем достойните места, които ни се полагат в земния живот“.

         Сабит Гуджов, имам на Горно Краище, припомни историята на местния коран-курс, започнала през месец януари на далечната 1990 година, когато децата се събирали в една къща в селото. Той разказа, че броят на желаещите да изучават Словото на Аллах малки мюсюлмани с времето постепенно се увеличавал. А това е петият поред тържествено отбелязан хатим за последните близо 30 години. Такива тържества в Горно Краище са организирани и през 1991, 1995, 2003 и 2013 година.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

        

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.