Представители на НСРОБ  бяха на работно посещение в Турция

 

В периода 10-12 април делегация от членове на Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ) беше на работно посещение в Република Турция.

В делегацията, водена от председателя на НСРОБ д-р Рупен Крикорян, присъстваха представителите на шесте основни религии в България (православни християни, мюсюлмани, протестанти, католици, арменци и евреи).

Наши представители бяха заместник главният мюфтия Бирали Бирали, член на управителния съвет на НСРОБ  и главният секретар Джелял Фаик.

Срещата беше организирана по инициатива на Главно мюфтийство и д-р Улви Ата - аташе по социалните въпроси от посолството на Република Турция в България.

Целта на програмата беше обмяна на опит между религиозните институции на България и Република Турция.

Защото чрез тази обмяна на опит различните общности се опознават по-добре. А именно „опознаването ще допринесе за премахването на негативните нагласи и предразсъдъци“ смята заместник главният мюфтия Бирали Бирали.

Според него „Общуването ни заедно и представянето на всеки един от самия него ще допринесе за по-доброто разбиране независимо от това, че сме от различна религия. Всеки намира своя път към Създателя.“

По време на визитата НСРОБ представи своите дейности и общи позиции, които са в основата на това сформирование, работещо   вече десет години за поддържането на диалог между основните представители на различните религии в нашата страна.

Българската делегация  беше посрещната първо от мюфтията на Истанбул проф. д-р Хасан Кямил Йълмаз. Гостите имаха възможност да се запознаят с практиките в отношенията между преставителите на различните религии в Турция, където  на национално ниво няма такъв организиран съвет, обаче има инициативи, в които представителите на различните религии се срещат   и разменят своя опит.

След това гостите от България се срещнаха и с представители на българската общност в Истанбул и посетиха реставрираната църква „Свети Стефан“, известна още като „Желязната църква“.

След Истанбул делегацията беше посрещната от мюфтията на  Одрин Емруллах Узум и генералният консул на България в Одрин – Васил Вълчев.

В Одрин представителите на НСРОБ се запознаха с дейностите на одринското мюфтийство и представителите на различните религиозни общности в старопрестолния град, където от години мирно си съжителстват мюсюлмани, християни и евреи.

Делегацията беше  впечатлена от  доста по-малкия, но много богат на храмове град, в който на едно място  може да се види джамията „Селимие“ - архитектурното чудо на Мимар Синан,  църквите „Св. Св. Константин и Елена“ и „Свети Георги“ и  реставрираната наскоро одринска синагога, която си остава действащ храм и до днес въпреки че в града не живеят много евреи.   Но храмът си е храм, дори да влиза само един човек, той трябва да бъде широко отворен за него.

Така смята и одринският мюфтия Емруллах Узум, който споделя, че  „когато хората могат да живеят заедно и да изповядват своята религия, те се чувстват  спокойни  и в  сигурност.  А когато човек  може да изповядва своята религия спокойно и сигурно, от него няма как да очакваме опасност и вражда към другите хора.“  

Автор: Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.