Традиционен сюннет в Рибново събра стотици мюсюлмани от страната и чужбина

 

         Отбелязването на нощта Мирадж и традиционен масов сюннет, организиран в село Рибново, станаха повод за двудневни тържества в гърменското село. Събитието беше организирано от Районно мюфтийство – Благоевград съвместно с Мюсюлманското настоятелство на село Рибново и с любезната подкрепа на Община Осман Гази в Бурса, Република Турция.

         Двудневните тържества се проведоха на 13 и 14 април тази година, като събраха стотици мюсюлмани от благоевградско, от страната и чужбина. Официални гости бяха главният мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи, редица районни мюфтии от страната, представители на Мюсюлманско изповедание, представители на местната общинска администрация начело с кмета на Община Гърмен Минка Капитанова, както и делегация от Република Турция.

         „Нощта Мирадж е нощта, в която Аллах (с.т.) направи подарък на Пратеника (с.а.с.) – подарък, който стигна и до нас днес. Тази вечер е възможност да направим равносметка на това, което сме направили и онова, което сме пропуснали да сторим. Тя е добра възможност за всеки един от нас да иска опрощение от Аллах (с.т.) и да направи своята „генерална репетиция“ за настъпването на месец Рамазан. Ако направим това, то ще означава, че и ние се възползваме от подаръка, който беше даден от Аллах (с.т.) на Пратеника Мухаммед (с.а.с.).“ – каза главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи в обръщението си към всички гости при  откриването на тържествата на площада в Рибново в петък вечерта.

         Масовият сюннет, в рамките на който бяха обрязани близо 70 деца, беше извършен от специалист в сферата на втория ден от честванията - 14 април. Програмата в неделния ден включваше още „алай“ – традиционна обиколка с изричане на текбир, свързана с церемонията около извършването на сюннета, както и народни пехливански или т.н. „мазни“ борби. Програмата беше обогатена от участия на възпитаниците на местни коран-курсове, както и религиозни музикални изпълнения от група „Вест“.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 Снимки: RIBNOVO-BG.COM

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.