Изявление на Главния мюфтия по случай нощта Мирадж

 

 

Бисмилляхиррахманиррахим,

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Нощта Мирадж е нощ, в която Мухаммед (с.а.с) се извиси, за да се срещне лично с Аллах Субханеху ве Теаля.

Нощта Мирадж е нощ, в която Мухаммед (с.а.с) има възможността да види небесния свят, има възможността да види картината, с която всеки един от нас ще се срещне след смъртта.

През това пътуване Пратеникът получава заповед за петкратния намаз.

Това е подарък от Аллах на Мухаммед (с.а.с) и на неговия уммет (общност). Разбирането на този подарък дава възможност по-добре да осмислим всекидневната ни петкратна среща в намаза с Аллах  като извисяване в небесата.

 

Достатъчно е желанието ни от наша страна със сърце,  ум и  цялото ни тяло да се отдадем на Аллах.

Наградата за намаза както е известно се равнява на 50 намаза през деня, както е била първоначалната заповед на Аллах. В последствие Той изразил Своята милост като намалил 50-те намаза на пет в едно денонощие и запазил техния севап за 50 намаза.   

Това нощно пътуване и извисяване в небесата е едно от чудесата на Пратеника (с.а.с), което предизвика в неговите противници голям оптпор и обвинения.

Въпреки многобройните опити да всеят смут в редиците на мюсюлманите, техните резултати не са увенчани с успех.

А подаръкът, получен през тази нощ остава да съществува до ден днешен и ще остане до Къямет (Сетния ден).

Ето защо, тази вечер нека да се отдадем на Аллах, да се опитаме да се пренесем мислено във времето на Мухаммед (с.а.с)

Да си припомним неговите отношения със сподвижниците му, подкрепата с която се даряваха един друг. Днес ние имаме нужда от точно такава подкрепа.

Да си припомним трудните времена, през които е живял и преминал Пратеника (а.с) и ще видим, че днешните проблеми, с които се срещаме не са по-големи и по-трудни от онова време.

Поуките и уроците от това събитие, потвърдено в Корана са повод да преосмислим нашия живот и да разберем важността от това да правим добри дела, които ще ни са от полза както в този свят, така и в другия.

Нека Аллах Субханеху ве Теаля се смили над нас, да ни направлява и опрощава нашите грешки и ни дари с най-високите нива на Дженнета.

 

Д-р Мустафа Хаджи

Главен мюфтия на мюсюлманите в Република България 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.