Интервю на „Маргиналия“ с Юсуф Горелски – единственият оправдан в делото срещу 13-те имами 

 

Найме и Юсуф Горелски

Снимка: Личен архив

Госпожо Горелска, не сме разговаряли с вас от 2015 година*. Как сте? Има ли промяна през тези години  със семейството ви? Ще питам за същото и Юсуф, вашия съпруг, но да започнем с вас.

         Здравейте, г-жо Методиева! Последният  ни разговор  беше 2015 година, четири години откакто беше започнал процесът срещу 13-те имами. Сега вече станаха осем. Времето хич не е малко и през този период се  случиха много неща. Аз съм добре, семейството ми също, благодаря. Животът ни тече на доста високи обороти, покрай децата, покрай бизнеса ни.

         След акцията от 06.10.2010 година, която проведе  прокуратурата с  полиция и ДАНС срещу неизвестен извършител за връзки с нерегистрирана фондация „Ал Уакф ал-Ислями”, в последствие бяхме обвинени 13 човека  за проповядване на антидемократична идеология.  Заведено бе съдебно производство, за което разговаряхме и в предишното интервю. В резултат се получиха доста сътресения, с които трябваше да се справяме аз и съпругът ми. Непосредствено след обиска, извършен в дома ни, имаше момент, в който си мислехме, че сме в тунел и излизането ще е изключително трудно. Това беше така, защото този обиск, влизането в къщата ни без предупреждение, та даже и в магазина ни, изземването на всяка книга, тетрадка, листче, всички средства и оборотни пари, които имахме, с всичките тези действия беше направен опит да ни доведат до фалит. 

         За да се съвземем отново, реално да тръгнем от нулата, ни костваше много силна мотивация и упорит труд. Много важно е  човек да умее да преодолява стреса, който му се причинява. За нас той беше много силен, но ние със съпруга ми сме психически устойчиви, трудно може да ни повали стресът. Това сме придобили благодарение на исляма, с който ние живеем всяка минута и всяка секунда, и силната ни вяра.

На 30 март Пловдивският апелативен съд не ви оправда. Вие сте единствената жена в процеса. Имате чисто съдебно минало. Защитата ви изрично подчерта пред съда, че не са налице доказателства, които да подкрепят обвинението за наемане на квартира за подозрителна дейност във връзка с фондацията „Ал Уакаф ал-Ислями“. Какъв е коментарът ви?

         Найме Горелска: Апелативният съд както мен, така и още 11 други не  оправда, което си се очакваше. Оправданият е само един и това е моят съпруг, Юсуф Горелски. Самият процес още от самото начало е една интересна загадка за мен и за него. Присъствайки на почти всички заседания по делото аз съм убедена, че и останалите подсъдими нямат абсолютно никаква вина, никъде ни най-малко те не са нарушили закона. Интересното е защо ние с моя съпруг сме в този процес, така и до ден днешен не стана ясно. Казвам го, защото през цялото време на процеса се разглеждаше религията ни, което никак не е оправдано! Всички единайсет обвинени са имами ,духовни лица, с изключение на нас двамата! По един или друг начин се засягаше тяхната дейност, която е напълно законна, без никакво основание да бъдат подведени под отговорност за религията, която е разрешена  от Конституцията на България.

         Целият процес е парадокс, обвинението изобщо не е предвидило, че когато планират подобен процес, трябва да го обмислят отдалеч. Обвиняват ни в неравенство между мъжете и жените. Нямам идея как прокуратурата  е замислила това обвинение за неравенство на мъжете и жените, а в същото време вкарва една жена в измислената от тях организация от 12 мъже! Твърде несъстоятелно е. Изключително погрешно е да се търси в исляма неравенството между мъже и жени! Точно там няма да го намерят. В Корана Всевишният се обръща към всички хора, ако обръщението е само към жените, то е за да ги направи специални.

         Организация или фондация „Ал Уакф ал-Ислями” не ми е известна. За пръв път разбрах за нея, когато получих обвинителния акт. Относно наемането на квартири, прокуратурата само хвърля като информация без да има никакви доказателства.  Квартира сме имали в Благоевград с моя съпруг за времето, когато сме учили там. И двамата сме учили в университет, след това имаме преквалификации, магистратури, големи привърженици сме на знанието. Поддържаме идеята, че човек трябва да учи, докато е жив. Учим и често в общуването си с другите изтъкваме ползите от образование, подтиквали сме ги да обичат знанието, защото то е една изключително важна част от израстването на личността.

         По принцип сме разговорчиви с моя съпруг и лесно завързваме контакти. Уважаваме хората и те ни уважават. Много често докато съм била в университета, са ме питали защо съм със забрадка, как така успяваме със съпруга ми да бъдем винаги заедно и толкова добре да се разбираме. На този интерес към мен и носенето на забрадка, аз съм се опитвала да отговоря. Така по естествен начин се получи събирането и коментирането с няколко момичета на различни теми от исляма. Всичко това се случваше  без някаква предварителна подготовка и организация. Измежду младите хора има много вярващи, много търсещи освен светско знание, те желаят и духовно образование. Младите ни познати осъзнават, че духовната храна дава спокойствие, което  е изключително необходимо в този динамичен свят. Когато интересът  се увеличи, тогава дойде и идеята да се обърнем към институция, която може да ни даде идея. Обадихме се в Главно мюфтийство и те се съгласиха да ни помогнат  с лектор, когато се нуждаем. Всяка една лекция, която сме провеждали, е била с издадена заповед от Главно Мюфтийство, с подготвено лице  и с огромното желание на присъстващите. За всяка лекция открито обявявахме  времето. Всички желаещи са били канени. Имало е случаи, когато са присъствали и немюсюлмани. За това време, докато сме учили, сме имали квартира и сме я споделяли с други момичета. Да подсигуриш подслон на един учащ се, който няма финансовата възможност да си покрие всички разходи, е чест за мен. Децата ни помагат винаги , щом им се отдаде възможност. На всеки друг бих препоръчала да прави добро, да помага и да е полезен за обществото с каквото може. В това не намирам нищо незаконно, старая се  аз и семейството ми да бъдем винаги полезни. Правили сме го и продължаваме да го правим, въпреки че се опитаха да ни обвинят и да ни подведат под отговорност. Всички тези наши действия обвинението се опита да ги преобърне, да ни накара да се чувстваме виновни, да ни обвини в „антидемократична идеология“ и  не знам си още какво.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, днес част от управляващата коалиция, изнесе като компромат това, че сте от ГЕРБ. Така ли е?

         Найме Горелска: Преди време съпругът ми е бил активен член на ДПС и така е продължил дълго време. Дойде момент и в редиците на партията се вмъкваха  хора, които не работят за общото благо на обществото, а имат други цели, основно лично облагодетелстване.  Юсуф  е бил доста активен в обществения живот, позитивен.  Когато неговите идеали не са посрещнати от по–голямата част от съпартийците си, той е бил принуден да се оттегли. Отдава се повече на бизнеса, който е захванал, малко в страни от политиката и така достига до добри успехи. Негови приятели дълго време го увещаваха, че не трябва да стои безучастен, че трябва да се включи отново в политиката.

         Поканен беше за секретар на местната организация на ГЕРБ.  След дълги дебати го убедиха, че трябва да влезе в партията. Той прие единствено с идеята да бъде от полза за обществото, да работи за благополучието на хората. Много важно е човек да изкарва на преден план развитието и просперитета на народа си и моят съпруг е една такава личност. Не след дълго се проведе тази акция и в структурите на ГЕРБ почна да се говори, че измежду тях имало радикални ислямисти. Така той още не влязъл, реши напълно да се оттегли и да не участва по никакъв начин в политиката!

Господин Горелски, удовлетворен ли сте от оневиняването ви вчера? Разкажете в какво се състоеше обвинението ви?

         Юсуф Горелски: Апелативният съд в Пловдив оневини само един от 13 – те обвиняеми и това съм аз.  След като една сага приключи и накрая чуваш в съдебната зала, че си оневинен, чувството  е приятно! Аз никога не съм се чувствал виновен, нито пък останалите 12 обвинени са виновни за нещо. Фактът, че аз съм оневинен, а останалите не са,  никак не ме успокоява. Това са хора, теолози, разбиращи и прилагащи исляма такъв, какъвто е. Те са вярващи, избрани от мюсюлманите в България да ги представляват, да извършват основните обреди на мюсюлманската общност. Двама от тях са районни мюфтии. Това е твърде притеснително, това е сигнал за нас мюсюлманите, че не можем да бъдем спокойни - че в държавата ни нямаме правата, които Конституцията ни гарантира. Освен че държавата не подсигурява заплати на имамите, сега те са обвинени, трябва да плащат глоби, трябва да поемат и разходите по делото, защото няма кой друг да покрие огромните необмислени  разходи. От къде ще намерят финансови средства имамите да платят! Това е несправедливо и няма как да съм удовлетворен, по-скоро съм притеснен от случващото се. Естествено, ние няма да спрем дотук. Мюсюлманската общност в България вече има капацитетът да си търси правата, да си отстоява достойнството и да не се предава. Всеки ден ни питат какво става, докъде стигнахте, действайте, имате нашата подкрепа. Това са думи на мюсюлмани в България и на други, които са извън страната, но милеят за родината си и ни обещават подкрепа. Ще се борим и ще търсим и ние отговорност за всичко, което ни е причинено през тези години.

         В НК се готвят промени и е нужно да се направят по-скоро. От управляващите не очакваме да направят нещо, бидейки свидетели как ритат възрастни жени по границата и още един куп подобни неща, не искам да ги изброявам. Това дело наистина е безпрецедентно и се надяваме да остане такова, да няма друго подобно. Искрено го желаем, защото на мюсюлманите в България непрестанно  им се причиняват проблеми и все още продължават. Специално жените мюсюлманки са пренебрегвани открито за това, че се отличават в обществото със забрадката си. Няма неравенство в исляма между мъже и жени, каквото се опитват да ни вменяват. Българската мюсюлманка е европейка, с високи морални ценности, отговорна  майка и съпруга, достоен гражданин  на родината ни. Повечето мюсюлманки вече са образовани, получили са дипломи от български университети, има и доста завършили в чужбина. Нито една мюсюлманка със забрадка няма назначена на държавна работа, интересувал  съм се и знам, ако знаете вие нещо друго, поправете ме. Това какво говори - че  ислямът проповядва неравенство ли?! Неравенството е измежду нас, българите, в държавата, в мисленето ни.

Въпросът ми е към двамата: кои бяха политическите предпоставки в това безпрецедентно дело? Вас ви обвиняваха по член от НК, прилаган по времето на комунизма?

         Найме Горелска: Убедена съм, че има политически акцент! Много хора знаят това. То личи и се вижда отвсякъде. На този етап, смятам да подмина този въпрос и да не афиширам политически партии. Дано да си остане безпрецедентно делото и да спрат всякакви политически намеси в религията и в живота на хората. Политика може да се прави и с други методи. Оздравяващо би било да се спре с игрите за насаждане на омраза на етническа и религиозна основа  и да се работи за обединяване, независимо от религия, етнос и т.н.

         Имаме вече доста примери за добро съжителство между различни  на Запад – Англия, Германия, Австрия, Швейцария. Това са все държави, от които можем да вземем пример за толерантност и просперитет.

Как коментирате призивите антиислямската реторика на прокурорката Недялка Попова в нашумялото наскоро скандално интервю? Тя говори за „религиозна хигиена“?

Юсуф Горелски: Прокурор Попова е наблюдаващ прокурор по делото и ние имаме честта да я наблюдаваме през всичките тези осем години. За нас, обвиняемите, нейното антизаконно изявление не е ново. Тя показва омразата си  по всевъзможни начини, даже и в Съдебната зала. Позволява си да се обръща към обвиняемите със саркастичен поглед и тон. В интервюто, което е дала преди приключване на делото, тя показа открито пред обществото своята некомпетентност, както и явна недобронамереност  срещу мюсюлманската общност.

         Мюсюлманското изповедание на  извънредно събрание на Висшия мюсюлмански съвет е изпратило прессъобщение до медиите по повод публичните изявления на прокурор Недялка Попова и е  сезирало заинтересованите български държавни и европейски институции.  Очакваме Прокурор Попова да бъде подведена под отговорност за насаждане на омраза, която омраза тя я демонстрира открито.

         Найме Горелска: Българските мюсюлмани с нищо не застрашават мира и спокойствието на държавата. Надяваме се на разумно мислене, прояви и действия на всеки български гражданин за спокойствието и просперитета на България.

 

Интервю на Юлиaна Методиева

Източник: Marginalia.bg

(Публикувано на 4 април 2018 година)

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.