Приветствие от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по случай настъпването на трите свещени месеца

В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния!

 

Скъпи братя и сестри,

Изказвам безкрайната си благодарност към Аллах (С.Т.) за това, че ни удостои с честта отново да посрещнем настъпването на трите свещени месеца - Реджеб, Шабан и Рамазан.

Месец Реджеб е един от месеците, които Аллах направи „хурум“ (харам). Месец, който, според едно предание, е месецът на Аллах (С.Т.). Нека в тези месеци направим всичко, което е по силите ни, преди всичко да се подготвим добре за посрещането на  най-достойния месец в годината – месец Рамазан. Нека направим така, че в настоящия  месец Реджеб и през следващия Шабан да свикнем с ибадета към Всевишния, да свикнем с доброто отношение - преди всичко към Аллах, след това към себе си и към всички хора, с които живеем заедно.

Нека се постараем в тези месеци ние да харесваме самите себе си, да сме доволни от това, което извършваме. Защото, когато ние сме доволни от това, което сме направили, означава, че Аллах (С.Т.) също ще бъде доволен от нас.

Трите свещени месеца са период, в който не трябва да пропускаме възможност да изразим доволството си от Аллах (С.Т.) - за това, което ни е отредил. Когато ние сме доволни от Аллах, означава, че и Той е доволен от нас.

Да достигнем до задоволството на Аллах (С.Т.) е крайната цел на всеки един мюсюлманин.

Ето защо е изключително важна подготовката ни през тези два месеца - да можем да посрещнем Рамазан подобаващо е именно полагането на услилия да се доближим максимално до милостта на Аллах.

По време на трите свещени месеца Мухаммед (с.а.с) отправял дуа към Всевишния с думите: „Я Рабби, дай ни берекет в месец Реджеб и в месец Шабан, и ни дай възможност да се срещнем с Рамазан.“

 

 

д-р Мустафа Хаджи - главен мюфтия на мюсюлманите в Република България

Вижте още на: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=6yTuGQztUxk

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.