ВИСШИЯТ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ УЧРЕДИ ФОНД „РИСАЛЕ“

 

По инициатива на Комисията по издателска дейност към Висшия мюсюлмански съвет се учреди специален фонд за развиване на издателската дейност на Мюсюлманско изповедание. Фондът е учреден на заседанието на Висшия мюсюлмански съвет, проведено на 7 март 2018 г., и ще набляга на разпространяването исляма чрез писменост.

За пълноценното функциониране на фонда Съветът прие и правилник за организацията и дейността му. Новата инициатива е назована „Рисале“, т.е. послание, и в правилника е определено като „разпространение на ислямското послание и религия до всички, които имат желание да се запознаят с нея.“

За по-голяма прозрачност в дейността на фонда правилника определя той да се управлява от седемчленна комисия. А основната задача на фонда е да подпомага финансово издателската дейност на отдел „Издателство“ към Главно мюфтийство.

При мотивиране на предложението за необходимостта от подобен фонд председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат С. Ахмед, който оглавява и Комисията по издателска дейност, заяви, че фондът ще осигурява целеви финансови средства с помощта на индивидуални дарители за определени проекти и това ще допринесе за развиване на по-широко обхватна издателска дейност. „Една от най-важните цели пред фонда е да се осигурят финансови средства чрез дарения за развиване на проекта за превод и издаване на шестте основни хадисни сборника „Кутубу ситте“, както и други важни източници.“ – това заяви при разискванията на правилника на фонда Мухаммед Камбер, който е член на Комисията по издателска дейност и Висшия мюсюлмански съвет.  

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.