Започна семинарът на тема „Човешки права и защита на малцинствата“ 

 

 

На 13 март в София започна двудневният семинар на тема „Човешки права и защита на малцинствата“. Програмата се организира съвместно с Мюсюлманско изповедание и „Сдружение за културно взаимодействие“. 

Като лектори в семинара са поканени  специалистите  доц. Михаил Иванов, доц. Красимир Кънев, Кемал Еюб и Хайри Емин.

В първия ден доц. Михаил Иванов представи темите за  „Международноправна защита на религиозните, етническите и езикови малцинства“ и „Защита на малцинствата в националното законодателство (Конституцията, Закон за защита от дискриминация и др.) 

Според доц. Иванов в началото на 20.век „в международните среди влиза терминът малцинство (като етнически, религиозни, езикови малцинства)“. Според специалиста тогава започва едно ново разделение: по етнос, език и т.н. Докато дотогава разделението е било по религиозен принзнак.

Световната политическа карта започва да се променя и промените налагат нови механизми за защита на малцинствата.

Следват още лекциите на доц. Красимир Кънев по темата за „Международни механизми на човека и защита на малцинствата (ООН, ОССЕ, СЕ, ЕС) – докладване, мониторинг и защита.

 

На 14 март програмата ще продължи с темата „Дискриминация, престъпление от омраза и слово на омразата – основни дефиниции и законови рамки“,  която ще бъде представена от Кемал Еюб и темата  „Международни организации и конференции за защита правата на човека: Международни конференции по човешко измерение“ ще бъде представена от Хайри Емин. 

 

 

 

Автор: Юзлем Тефикова

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.