Два палежа на джамии в Германия през последните дни

 

         В нощта на 10 срещу 11 март тази година (събота срещу неделя), около 2:00 часа местно време, е била подпалена джамия с ислямски център в немската столица Берлин, съобщава Anadolu Agency.По думите на свидетели трима нападатели са хвърлили запалително вещество в мюсюлманския храм и са избягали. Нападнатата джамия е „Коджа Синан“, за която е известно, че е на турската организация Ditib. За щастие при огнената стихия, срещу която са се борили 60 пожарникари. няма пострадали. Има обаче множество материални щети в джамията, като напълно обгоряла е основната молитвена зала в храма.

         Само ден по-рано, в нощта срещу петък, беше направен опит за палеж на друга джамия в Германия – в град Лауфен ам Некар, намиращ се на север от Щутгарт. Неизвестни лица хвърлили коктейли „Молотов“ в помещението, в което спял имамът на джамията. И при този инцидент за щастие няма пострадали. Имамът успял сам да угаси пожара.

         Мотивите и за двете нападения все още се изясняват. В неделя турският външен министър заяви, че Турция настоява Германия да открие извършителите на двете атаки срещу джамии от последните дни, предава още Anadolu Agency. По думите на турския министър няма място за толерантност към нападателите. Той заяви също, че немската държава следва да предприеме превантивни мерки, за да предотврати подобни нападения в бъдеще.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Daily Sabah

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.