Мюсюлмани и представители на други вероизповедания в Аризона заедно в помощ на мианмарските бежанци

 

Мюсюлмани от Аризона заедно с мормонски мисионери и представители на други религиозни общности се обединяват в помощ на хора в нужда както в щата и на територията на Америка, така и в други континенти, пише изданието Azcentral.

Helping Hand for Relief And Development (HHRD) е организацията, създадена от мюсюлмани през 2005 година. Основно вдъхновение на учредителите по онова време бил един пасаж от Свещения Коран:

И дават храна - въпреки че и те я обичат - на нуждаещ се и на сирак, и на пленник: “Храним ви в името на Аллах. Не искаме от вас нито отплата, нито признателност.“

(Сура „Инсан“ : 8-9) 

 

От няколко години голямата организация има клон и в Аризона. При големи кампании и акции, най-често когато се изпраща хуманитарна помощ към други континенти, организацията има нужда от доброволческа подкрепа. Освен в лицето на мюсюлманската общност в щата, благотворителната организация среща много помощ и от страна на представители на редица други религиозни общности.

 

 

 

Междурелигиозните партньорства са осъзнато важна част от дейността на Helping Hand for Relief And Development. Така една от последните каузи, около която се обединили хора от най-различни религии, е била изпращане на помощ за бежанците рохинги от Мианмар. За тази цел представители на различни религиозни общности опаковали заедно хуманитарни кутии за мюсюлманите рохинги.

„Събираме се около една обща кауза“, казва регионалният мениджър на аризонския клон на Helping Hand for Relief And Development Гул Сиддик. – „Това е, което ни обединява.“ – казва още тя по повод сътрудничеството си с доброволци от други вероизповедания, цитирана от Azcentral.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Azcentral.com

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.