Напусна земния живот един защитник на ислямската религия в България

 

 

На 12.02.2018 г., на 87 годишна възраст, почина видният общественик и просветител на мюсюлманската общност в Родопите и района на Айтос Садък Раиф Расим, по-известен като Молла Садък Ефенди от гр. Мадан. Молла Садък Ефенди е един от хората, посветили живота и делото си на ислямската религия и нейното съхраняване от сетнешните поколения. Още от ранна детска възраст, под влиянието на своя баща известният учен и преподавател в цялата околия Молла Раиф Ефенди, Садък Ефенди се посвещава в изучаване, а по-късно и в преподаване на ислямската религия. Научил е турски и арабски език, което допълнително обогатявало неговото познание за Исляма. През 1971-72 година, за да избегне смяната на имената по време на „Възродителния процес“, Молла Садък се преселва в района на Айтоско, където около три години се занимава с просветителска дейност в селата из района. След това се установява в с. Кликач, където е имам цели 10 години. По време на своята дейност като имам той е изучил стотици деца и възрастни, спомогнал е за разкриването на много Коран курсове, за изграждането на джамии, насърчавал е учениците си да продължат образованието си в религиозните училища, вследствие на което в момента има кадри, които служат на мюсюлманската общност.

По-късно Молла Садък Ефенди се връща в гр. Мадан и се отдава на просветителска дейност като ваиз в региона, като допринася много за съхраняването на мюсюлманската идентичност сред населението.

Погребението се състоя на 13 февруари в гробището на родното му място кв. Шаренка (Ширинкая). Дженазето беше отслужено от Главния мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи. Присъстваха още и съветникът по социалните въпроси на Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив г-н Метин Акбаш, Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, много имами, представители на Мюсюлмански настоятелства, общественици и приятели от Родопите и с. Кликач и другите Айтоски села.

 

Молим Всевишният Аллах да приеме делата му и да го дари с най-високи почести в Своя Дженнет!

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.