Представители на различни вероизповедания посрещнаха заедно новия Видински митрополит

 

Стотици видинчани и гости на града посрещнаха официално новоизбрания Видински митрополит Даниил. Церемонията по въдворяването му се проведе в съботния ден на 10 февруари 2018 година.

Той бе посрещнат от стотици хора на площад „Бдинци“ в град Видин. Сред официалните гости на церемонията беше и районният мюфтия на Монтана Неджати Али. Представителят на Мюсюлманско изповедание и на мюсюлманската общност в страната беше заедно с представители на Видинска епархия, духовни лица от гръцката, сръбската и румънската църкви, хора и от други вероизповедания, както и с официални лица, сред които кметът на града инж. Огнян Ценков и други представители на местната власт.

Новият Видински митрополит Даниил встъпва в длъжност след кончината на неговия предшественик Дометиан. Митрополит Даниил  беше избран oт Светия синод на Българска православна църква с 11 гласа, като опонентът му Мелнишкият Епископ Герасим получи само 2 гласа.

 

Припомняме, че уважението и толерантността между християнската и мюсюлманската общности в региона на Видин не са новост, а са с дълбоки основи и са вече превърнали се в традиция.

 

Снимка: Видинска света митрополия

През 2015 година централното ръководство на Мюсюлманско изповедание – главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и всички районни мюфтия, бяха на официално посещение във Видинска света митрополия, още докогато начело й беше вече покойният Видински митрополит Дометиан. След кончината му в края на изминалата 2017 година представители на Мюсюлманско изповедание уважиха опелото на покойния Дометиан и го изпратиха в последния му земен път.

Видин винаги е бил пример за толерантност и добросъседство между мюсюлманската и християнската общности. Вярваме, че в този дух на мир, любов и разбирателство между представителите на двете вероизповедания ще продължат да се развиват отношенията им и при управлението на Видинската епархия от новия Видински митрополит Даниил.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.