Семинар за студенти „Същност и основни концепции в търсенето на знание“ проведе Главно мюфтийство

 

 

Д-р Мустафа Хаджи по време на лекцията си

За поредна година Главно мюфтийство организира и проведе семинар за студенти от мюсюлманската общност в България. Този път той беше насочен към момчета и се състоя от 9 до 11 февруари 2018 година в хотел „Горна Баня“ в столицата.

„В семинара участие взеха близо 25 студенти от различно ВУЗ-ове на страната, като преобладаваха младежите, обучаващи се в София и Благоевград.“, сподели за Grandmufti.bg експертът от Отдел „Иршад“ Ресим Шаматарев, който беше в екипа на организаторите.

 

Двудневното събитие, което се проведе именно в междусеместриалната ваканция на студентите, включваше разнообразни като тематика лекции, обединени от темата за знанието.

 

Ведат Ахмед по време на лекцията си „Търсенето на знание по примера на видния ислямски учен имам Газали“

Като лектори участие взеха главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Хаджи, който акцентира върху знанието като задължение за мюсюлманите, заместник-главният мюфтия Бирали Бирали, преподавателят във Висшия ислямски институт д-р Сефер Хасанов, Ведат Ахмед от Висшия мюсюлмански съвет, експертът от Отдел „Иршад“ Халил Ходжов. Всички те изнесоха интересни по тематика и важни като значение лекции, свързани с познанието и етиката и начините за прилагане на придобитото знание. Халил Ходжов засегна друг актуален за повечето участници в семинара въпрос. Лекцията му беше на тема „Никяха – предимство или предизвикателство“.

Сред лекторите, мнозинството от които са част от структурата на Мюсюлманско изповедание в страната, беше и гост-лекторът д-р Иван Дюлгеров. Преподавателят от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ запозна младежите с „Интертекстуална семасиология в Корана: думите „китаб“ и „иман“.

 

„Семинарът много ми хареса. Концентриран около темата за знанието, ми подейства доста мотивиращо. Всички лектори акцентираха върху връзката между вярата и знанието. Важно напомняне от страна на д-р Сефер Хасанов, например, беше, че повечето от недостатъците, които се наблюдават у мюсюлманската общност – мързел, липса на дисциплинираност и други, се дължат именно на слаба вяра.“ – коментира един от младежите, взели участие в двудневния семинар в столичния квартал Горна баня.

Д-р Иван Дюлгеров от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ пред аудиторията от студенти

„Учените в миналото били вещи в различни сфери, научавали много за кратък период от време. Отличавали се с искреност – търсели знанието не за постигнат лично облагодетелстване, а за да бъдат в полза на обществото… Необходимостта от осъзнати мюсюлмани за една добра мюсюлманска общност…“ - тези са акцентите от семинара пък, направили най-силно впечатление на друг млад участник в него. Предвид факта, че не е за пръв път на семинар, организиран от Мюсюлманско изповедание, младежът коментира: „Семинарът беше на ниво – интересни теми, много добри лектори… Последно бях на подобен семинар в Якоруда, миналата година, но мисля, че този ми допадна повече“ – допълни още той.

Освен богатото тематично разнообразие студентите имаха възможност да вземат участие и в различни дискусии и дебати. Техен модератор в рамките на семинара беше Ресим Шаматарев.

При закриването всички участници получиха по книга, като скромен подарък от името на Главно мюфтийство.

 

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.