В хасковската „Чарши джамия“ се проведе редовно заседание с имамите

 

Районно мюфтийство – Хасково проведе редовно заседание с имамите. То се състоя на 12.02.2018 година (понеделник) в хасковската „Чарши джамия“.

Районният мюфтия Басри Еминефенди приветства всички имами и представи  разнообразието от точки в дневния ред.

Първа точка беше посветена на организиране на Хадж и Умре, като се наблегна основно на предстоящото през месец март Умре, организирано от Главно мюфтийство. Поради оставащото кратко време до края на кампанията районният мюфтия посъветва имамите да припомнят и подканят желаещите да се включат мюсюлмани от региона да подадат документите си възможно най-скоро.

Направен беше и анализ на изминалата кампания за подпомагане на сираците през 2017 година - „Седмица на сираците“. Басри Еминефенди благодари на имамите за усилията, които са положили по време на благотворителната инициатива, като подчерта, че те са дали своя резултат.

Участниците в заседанието обсъдиха още предприемането на мерки за разширяване дейността в сферата на „Иршад“. Той наблегна на обновяване дейността на имамите, които е необходимо да бъдат по-активни в работата си между хората, най-вече извън джамиите – да бъдат по-близо до тях, като участват в тяхното ежедневие и разрешаване на проблемите им. Мюфтията обърна внимание и на усилията, които трябва да се полагат за увеличаване броя на целогодишните коран-курсове, които към настоящия момент в хасковско са вече четири.

В следващите точки имамите обсъдиха възможностите за подпомагане на Мюсюлманско изповедание като цяло и набирането на повече кандидати за курсовете за имами и за семинарите, организирани от Главно мюфтийство.

През месец декември 2017 година Районно мюфтийство – Хасково беше домакин на церемонията по дипломирането на 38 души от цялата страна, завършили курсовете за имами в град Шумен и село Устина.

„Това ни мотивира да търсим повече кадри, които да се включват в тези курсове“, заяви хасковският мюфтия Басри Еминефенди.

Заседанието завърши с анализиране абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани“ за 2018 година. Констатирано беше, че след положеното старание от страна  на имамите, броят на абонатите се е увеличил, сравнено с броя им през изминалата година.

 

В края на работната среща имамите обсъдиха и идеята за организиране на екскурзия до Чанаккале, Република Турция.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.