Районно мюфтийство – Велико Търново проведе първото си за 2018 година заседание с имамите

 

Великотърновското районно мюфтийство проведе януарското си редовно месечно заседание с имамите от региона, което беше първото за настоящата 2018 година. То се проведе на 17 януари 2018 година (сряда), като предвид зимните условия и епидемичната грипна обстановка в страната доста от имамите отсъстваха.

Районният мюфтия на Велико Търново Сюлейман Масурев отправи своето приветствие към всичко близо 10 човека, които присъстваха на срещата. Той ги запозна с дневния ред на заседанието. Имамите обсъдиха въпроси, свързани с образованието, като беше поставен акцент върху факта, че липсват кадри от региона на Велико Търново в духовните училища в страната. Констатирано беше, че от населените места в обхвата на мюфтийството има само една ученичка, която към момента се обучава в Духовно училище – Русе. Обсъдени бяха възможностите за „подобряване“ на статистиката и насочване на повече ученици от региона към средните духовни училища в България.

В рамките на работното заседание имамите обсъдиха темата за популяризирането и  разпространението на новите издания на Главно мюфтийство, в това число книги и списания, във Велико Търново и региона. Всички те ще може да бъдат закупувани или поръчвани чрез мюфтийството.

„На състоялата се януарска среща направихме разбор на провелата се кампания на Главно мюфтийство в помощ на сираците. Касичките от всички населени места в обхвата на мюфтийството във Велико Търново ни бяха предадени. Средствата, чиято обща сума надхвърля 1000.00 лв., ще бъдат пренасочени към Отдел „Социален“ на Главно мюфтийство в столицата“. – каза секретарят на търновското мюфтийство Яшар Мехмедов за Grandmufti.bg.

Една от актуалните точки в дневния ред на заседанието беше за предстоящата кампания за Умра. Уточнено беше, че желаещите да изпълнят Умра в Светите места тази година следва да подадат документите си за това най-късно до 22 февруари тази година. Групата ще отпътува от България около 6 март 2018 година. А кандидатите може да подготвят необходимите документи и да ги внесат в Районно мюфтийство – Велико Търново или да ги изпратят директно в Главно мюфтийство в София.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.