Новият посланик на САЩ в Холандия се извини за свой коментар относно мюсюлманите

 

Новоназначеният посланик на Съединените американски щати в Холандия Питър Хокстра се извини, но отказа да отговори на въпроси на журналисти по повод свое обвинение към мюсюлманите от 2015 година. Това се случи в първия работен ден на Хокстра, по време на първата му пресконференция в рамките на дипломатическата му мисия в Холандия. Твърдението на Питър Хокстра от 2015 година е, че мюсюлманите създават хаос в Европа, предава TheNewYorkTimes. Точните думи тогава бяха „Ислямското движение доведе до хаос в Холандия – палят коли и политици. Има зони в страната, къде полицията няма достъп“. Необоснованото обвинение на настоящия дипломат в Холандия беше изречено по време на лекция в изследователски център в САЩ.

„Стигате ли сега до заключението, че сте грешили с твърдението си, че коли и политици се палят?“, беше попитан Питър Хокстра от журналист на пресконференцията в Холандия миналата сряда, 10 януари 2018 година.

„Изказвам съжалението и извинението си за коментарите, които съм направил. И няма да коментирам отново тази тема.“ – отговори Хокстра, след което престана да отговаря на десетките последвали журналистически въпроси по повод изказването си за мюсюлманите от 2015 година.

Питър Хокстра е роден в Холандия, но още като дете заминава със семейството си в САЩ. Той е бивш конгресмен, който беше номиниран от американския президент Доналд Тръмп за посланик на европейската мисия в Холандия през юли, 2017 година. Одобрението му от Сената беше направено четири месеца по-късно, през ноември.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: The Mercury News

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.