Вълна от ислямофобски реакции посрещна на бял свят първото бебе на Виена за 2018 година

 

 

Наиме и Алпер Тамга с новородената си дъщеря Ейсел

Малката Ейсел се роди само 47 минути след настъпването на новата 2018 година в Австрия. Родителите й Наиме и Алпер Тамга са мюсюлмани от турски произход, които живеят в столицата Виена. Новородената им дъщеричка привлече вниманието на обществеността и на медиите, след като се оказа „първото бебе на Виена за 2018 година“, пише изданието The National.

Снимката на младото семейство с новороденото им бебе, на което майката Наиме е с мюсюлманска забрадка, беше публикувана в няколко регионални издания. Едно от тях споделя фотографията и в социалните мрежи. А това довежда до вълна от ксенофобски реакции и коментари. Вместо поздравления и честитки, младите родители са засипани от расистки обиди, някои от които стигат твърде далеч – бебето е заплашено от „смърт“ и „депортиране“.

Президентът на Австрия Александър Ван дер Белен не остана безучастен при разразилия се скандал в социалните мрежи и под една от публикациите се включи с коментар: „Всички хора се раждат свободни и с равни достойнство и права.Доверието и приобщаването са по-силни от омразата и подстрекателството. Добре дошла, скъпа Ейсел.“ Това написа в социалните мрежи 73-годишният политик.

От друга страна Католическата неправителствена организация "Каритас", чиято работа е насочена към подпомагане на мигранти в Австрия, също изрази своята солидарност със семейство Тамга. Виенският й представител Клаус Швартнер дори започна онлайн кампания в подкрепа на новородената Ейсел. 

"Това са съвсем нови мащаби на онлайн омразата, насочена към едно невинно бебе", беше коментарът на Швартнер, цитиран от австрийското издание The National.

За съжаление този пореден случай на ислямофобия в Европа само потвърждава тезата, че явлението се превръща в тенденция на територията на  континента през последните няколко години.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: Courtesy Vienna Hospital Association

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.