Турска парламентарна комисия разследва ислямофобията в Европа

 

На 9 януари 2018 година (вторник) официално започна работа новоучредената комисия към турския парламент – комисия за разследване на ислямофобията в Европейския съюз (ЕС), предава The Brussels Time.

Турските депутати ще фокусират вниманието си конкретно върху четири държави членки на ЕС, в които до момента има по-силно изразени прояви на ислямофобия. Това са Австрия, Германия, Франция и Белгия. Комисията очаква да получи разрешение от всяка от страните, за да проведе разследването си на терен.

От една страна мотивите за създаването на комисията за разследване на ислямофобията в Европа към турския парламент са свързани с расистките реакции, които последваха след раждането на първото бебе за 2018 година във Виена. Новороденото е момиченце от турски произход, факт, който, след като беше оповестен в социалните мрежи от австрийски вестник заедно с публикувана снимка на мюсюлманското семейство от родилната клиника, доведе до редица ксенофобски изказвания и реакции.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: The Great Middle East

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok