Частен музей за ислямско наследство отваря врати в Медина

 

 

 

3D макет на планината Ухуд, който може да бъде видян в музея „Дар Ал-Медина“

              Първият частен музей, насочен към представяне живота и историята на Пратеника (с.а.с.), ще бъде открит в Медина, Саудитска Арабия, пише Arab News.

              Името на музея е „Дар Ал-Медина“. За него изпълнителният му директор Хасан Тахир споделя: „Това е първият и най-големият музей, който е специализиран в история, културното наследство на Медина и в най-важните моменти от житието на Пратеника (с.а.с.)“.

 

Калиграфски творби, изложени в музея

              Музеят разполага с четири основни зали. Освен това публикува периодични издания, свързани с историята на Медина, и провежда форуми и семинари в тази сфера.

              Изпълнителният директор пред Arab News споделя още, че екипът, който ще работи, е от добре подбрани кадри, които са с високи комуникативни умения, базирани на документални източници и реални научни факти. Посетителитеосвен местни хора са и представители на официални делегации, студенти, както и хора, дошли в  Саудитска Арабия за изпълнението на хадж и умра. Всички те ще бъдат посрещани в частната институция на общо седем езика - сред тях арабски, английски, турски и урду.

 

              Новото културно средище в Медина ще работи всеки ден от събота до четвъртък, от 9:00 часа до 20:00 часа вечерта. A таксата за вход е 25 саудитски реала.

 

Стари снимки на древни медински джамии

               „Дар Ал-Медина“ е един от няколкото музея на територията на саудитския град, които се откриват, откакто Комисията за туризъм и национално наследство започна да издава лицензи на частни музеи.

        

Автор:Л. Чаушева

 

Снимки: Arab News

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.