История от Арканзас за силата на прошката - лице в лице с ислямофобията

 

„Джамия плати паричната глоба на мъж, изрисувал вратите на  мюсюлманския храм със свастики, за да го предпази от затвор“ – The Independent

„Вандал нарисува свастика на джамия – мюсюлманите платиха паричната му глоба, за да го изкарат от затвора“ – News Week

Джамия в Арканзас плати 1 700 долара за паричната глоба на мъж, поругал храма със свастикаThe Week

 

Такива бяха част от заглавията, с които десетки световни медии през последната седмица разказаха историята от Арканзас за „вандала и джамията“.Една история, която напусна пределите на американския щат Арканзас и се превърна в интернационална история… за прошката, чиято сила не може да бъде сломена, дори когато се изправи лице в лице срещу ислямофобията.

Рано сутринта на един октомврийски ден през 2016 година мюсюлмани от джемаата на джамията „Месджид Ас-Салам“ в град Форт Смит в американския щат Арканзас намират джамията цяла изрисувана в свастики и расистки „послания“ като „Вървете си вкъщи. Не ви искаме тук!“.  В последствие самоличността на извършителите е установена благодарение на камерите за сигурност към сградата. Вандалите са трима – младежи от Арканзас на възраст около 20-те. Те са осъдени да положат обществено полезен труд и да платят солидни парични глоби.

Малко по-натам във времето мюсюлманите от общността към „Месджид Ас-Салам“ разбират, че един от извършителите - Ейбрахам Дейвис, не е успял да изплати наложената му глоба и по тази причина го грозят 6 години затвор.

 

Точно тогава младежът получава своя „шанс“ за свобода от хората, които е обидил и накърнил най-много – мюсюлманската общност на арканзаската джамия.

„Дочухме, че момчето има финансови проблеми.“ – споделя пред BBC директорът на поругания мюсюлмански храм. „Ако не плати паричното наказание, автоматично влиза в затвора за шест години. Ние не искаме той да влезе в затвора.“ – споделя още Насри.

Имало заделени пари за извършване на ремонтни дейности по сградата на джамията. „Вярвам, че да платим глобата беше по-добрият избор“.

Така на 11 декември 2017 година мюсюлманската общност на Арканзас плаща 1700 долара, с които наложената глоба за извършеното година по-рано престъпление е изплатена, а свободата на Ейбрахам Дейвис - гарантирана. Директорът на джамията Насри му изпраща съобщение, в което го уведомява, че „глобата му е вече изплатена, защото мюсюлманската общност желае по-доброто му бъдеще“…

 

„Това е огромна тежест, която падна от раменете ми“, споделил Дейвис пред TheTimes. – „Не го заслужавам, но този акт на милосърдие е просто… уау!“ – добавил той.

 

Хишам Ясин е социален директор на „Месджид Ас-Салам“ в Арканзас. Той коментира предизвикания у Ейбрахам Дейвис шок пред Huffington Post с думите „Нуждаехме се от този шок у него, за да възпрем всички лоши деяние в бъдеще… Той би си казал: „Погледни тези хора. Нараних ги. Поругах джамията им, поругах Бога им. И въпреки всички тези лоши неща, те ми отвърнаха с любов, каквато никога досега не съм получавал.“

„Това е начинът, по който ислямът се отнася към хората. Ислямът е религия на любовта. Ислямът е мир.“ – завършва коментара си за случилото се Хишам Ясин.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимки: Huffington Post

 

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.