ИЗКАЗВАНЕ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ВИСШИЯ МЮСЮЛМАНСКИ СЪВЕТ ВЕДАТ С. АХМЕД

ПО СЛУЧАЙ ЦЕРЕМОНИЯТА ЗА ВРЪЧВАНЕ ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ „ХОДЖАЗАДЕ МЕХМЕД МУХЙИДДИН ЕФЕНДИ“

 

Уважаеми господин главен мюфтия,

Уважаеми членове на Съвета на духовните водачи, на Висшия мюсюлмански съвет

и на Мюфтийския съвет,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми представители на законодателната и изпълнителната власт,

Ваши превъзходителства посланици,

Уважаеми представители на дипломатическите мисии в България,

Скъпи гости дами и господа,

Благодаря Ви, че се отзовахте на нашата покана. В деня, когато българските студенти празнуват своя празник. Поздравявам ги с днешния празник и им пожелавам да се отдадат на безпределната наука и да се образоват цял живот. Светът изпитва силна необходимост от образовани и мъдри хора!

 

Уважаеми дами и господа!

За мен е чест и огромна отговорност да откривам церемонията за връчване на годишните награди в този зимен ден.

Последният Пратеник на Аллах Мухаммед (с.а.с.), който е следвал традицията на предхождащите го Аллахови пратеници – Адам, Авраам, Соломон, Давид, Мойсей и Исус казва, че „зимата е пролетта на вярващия“. В тези думи се крие голяма мъдрост, за която може да се говори часове...

 Днес, в този зимен ден е изпитваме пролетна топлина и жизненост. Радостен съм, защото днес е исторически и паметен ден за мюсюлманите в България. На днешната дата преди 107 г. в столицата е проведен първият избор за главен мюфтия, който бележи началото на Главното мюфтийство. От тогава до днес то представлява многобройната ни мюсюлманска общност, обитаваща от векове тези земи. Тук е мястото да отбележа, че този избор и основополагащ акт е реализиран в резултат на добросъседските отношения между България и Турция, но и като резултат от ефективното изпълнение на международните споразумения и законите на страната, които гарантират свободата на вярата. Но не само това… Самоувереното и мъдро поведение на мюсюлманската общност и техните религиозни водачи по това време е също от водещо значение за това достойно начало.

Фундаментите, които са положени от многоуважаемия първи главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди в трудните времена  от 1910 до 1915 г. – военни години, са били толкова здрави и стабилни, че дори ветровете на комунизма и бурите на атеизма не са могли да ги съборят.

 

Уважаеми дами и господа!

С известно закъснение, централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание – Висшият мюсюлмански съвет взе решение да увековечи името и паметта на първия главен мюфтия като учреди на негово име първата награда на Мюсюлманско изповедание. Подчертавам, че е с известно закъснение, защото би било редно това да стане през 2010 г. по случай отбелязаната сто годишнина от създаването на институцията Главно мюфтийство. Обаче тогава, както е известно на голяма част от присъстващите, централната ни сграда беше запечатана и определени среди се опитваха да срутят вековната институция, за да изградят едно полусрутено здание – „достойно“ за всеотдайните и лоялни на своята родина мюсюлмани?! Но уви, с Аллахово позволение, не успяха... Иншаллах, няма да успеят и в бъдеще...

 

Скъпи гости!

Тази награда е израз на институционалната зрялост и приемственосттавнашата институция, която обединява всички мюсюлмани в страната ни, независимо от етноса, езика или вътрешно религиозните им различия. Това е богатство на българското общество, стига да се оцени правилно… Именно това разбиране сме унаследили от нашите праведни предци, което ни прави силни и устойчиви във времето и полезни на обществото. Това е най-силният елемент на мюсюлманската общност в страната, което и в бъдеще ще ни поддържа стабилни и непоколебими. Това е необходимо за  развитието ни като институция и общност в нови обстоятелства, в които предизвикателствата са по-големи, а обществото има нужда от  повече мъдрост, доверие, сигурност и мирно съжителство.

 

Уважаеми гости!

Висшият мюсюлмански съвет реши с наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“ да бъдат поощрени отделни лица, които имат принос за развитието на Мюсюлманско изповедание и мюсюлманската общност в България. Техните деяние са допринесли за благото на цялото българско общество. Защото нашата религиозна институция представлява нас – всички мюсюлмани в България, които сме съществена част от българската общество. Техните примерни дела ще останат за идните поколения. Докато днес, използвайки властта, която им е дадена за допринасяне за развитието на обществото, някои се опитват да го разделят, сатанизирайки определена част от него, т.е. праведните мюсюлмани. Това също ще се помни от историята, но няма да е с добро…

Именно за това поздравявам първите носители на наградата „Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди“, защото те в тези трудни времена са дали пример на обществото и така вдъхват надежда за по-хубави бъднини. Поздравявам всеки по отделно и им пожелавам да продължат да разпространяват доброто, което са сторили до днес.

Тук е мястото също да изкажа своите благодарности на членовете на Висшия мюсюлмански съвет и  комисията за връчване на днешните награди за оказаното доверие, съпричастност и усърдие, и специална признателност на служителите на Главно мюфтийство, които искрено работиха за сбъдването на днешната церемония. Благодаря  Ви, скъпи гости, че ни удостоихте с Вашето присъствие в тази наша първа церемония на признателността, паметта и утвърждаване на институционалността.

 

                                                                                                                                                                                  

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.