Районният мюфтия на Монтана Неджати Али уважи честванията по случай Никулден в град Видин

 

На 6 декември християните в България честват Никулден, празникът, свързан със Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Свети Николай е почитан от изповядващите християнството като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Празникът и тази година беше отбелязан с тържества в редица градове на България. На 6 декември 2017 година в град Видин бе отбелязан Никулден, като на честването присъстваха  кметът на града инж. Огнян Ценков, областният управител на Видин Албена Георгиева, заместник-областни управители и граждани на града. Районният мюфтия на Монтана Неджати Али също бе сред уважилите празника на християнската общност във Видин.

 Честването включваше тържествена литургия, отслужена от архимандрит Антим и свещеници от Видинската митрополия в храма „Св. Николай Чудотворец“, където беше запален светилник-кораб. Оттам тръгна и литийно шествие, стигнало до централния понтон в града. В памет на всички загинали бяха хвърлени възпоменателни венци в река Дунав. Преди обед на всички гости беше раздаден празничен курбан.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.