Папа Франциск се срещна с мюсюлмани рохинги в Бангладеш

 

В края на ноември 2017 година главата на Римокатолическата църква Папа Франциск замина на посещение в Мианмар. Той беше там до 30 ноември, а от 30 ноември до 2 декември проведе визита в съседен Бангладеш, предават световните медии.

 

Въпреки че беше посъветван от мианмарската Католическа църква да се въздържа от директно споменаване на общността на мюсюлманите рохинги, за да не засегне чувствителната през последните месеци тема, Папата го направи, но след като замина за Бангладеш. Пред група бежанци от етноса на мюсюлманите рохинги в столицата Дака главата на Римокатолическата църква каза, че ги моли за прошка за безличието на света към страданието им. „Присъствието на Бог днес се нарича и рохинги“, каза отецът. Това беше първото му директно поименно споменаване на общността, каквото избягваше по време на престоя си в Мианмар, както и при предишната си визита в странатазаради политическата чувствителност към понятието.

 

Групата рохинги, която се срещна с Папа Франциск в Бангладеш, се състоеше от 16 човека, сред тях 12 мъже, 2 жени и две момичета.

         „Трагедията ви е много голяма, много тежка, но тя има място в сърцата ни.В името на онези, които ви преследват, които ви вредят, в лицето на световното безличие, ви моля за прошката ви.“ – с тези думи се обърна главата на римокатолическата църква към представителите на общността на рохингите, като ги стисна за ръце и изслуша историите им. 

На 2 декември Папата отлетя обратно за Рим и остави у местните надеждата, че посещението поне по някакъв ще допринесе за по-скорошното разрешаване на конфликтите.

Припомняме, че броят на мюсюлманите рохинги, които са избягали от Мианмар в Бангладеш от месец август до момента наброяват около 620 000 души.

Автор: Л. Чаушева

 

Снимки: Reuters/ AFP

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.