Районно мюфтийство - София организира благотворителен базар по случай "Седмицата на сираците"

 

 

На 01.12. 2017 пред „Баня башъ джамия“ РМ София организира благотворителен базар в подкрепа на „Седмицата на сираците“ на отдел „Социален“ към Главно мюфтийство.

Вече пета поредна година Главно мюфтийство  организира кампании в подкрепа на сираците в България. През 2017 година броят на децата, които се подпомагат от фонд „Сираци“ към Главно мюфтийство е 262. Към РМ София има 24 деца, на които ежемесечно се дават стипендии от 50 лева през цялата година.

Организаторите споделят, че с всяка изминала година хората стават все по-съпричастни към такива благородни каузи като „Седмицата на сираците“.

Благотворителният базар е второто мероприятие организирано от РМ София за „Седмицата на сираците“, от който тази година се събраха 1 450 лева за фонд „Сираци“.

Районният мюфтия на София Мустафа Избищали споделя:  „Седмицата на сираците“ продължава до 3 декември.  В този петъчен ден в цялата страна във всички джамии ще се чете хутбе на тема сираците и  възможността да им се помага, затова да им се обърне внимание. Освен това и на много места ще има базари и др. мероприятия, които да насочат общественото внимание към тази толкова  беззащитна част от обществото -  децата, които са сирачета.“

Емине Сечкина, която е една от организаторките и доброволците в благотворителния базар споделя: „В базара се включиха като доброволци  студенти от ВИИ и други граждани, които помагат на място или  купуват неща от стоките за продажба, които също са дарени от частни лица  доброволци. Защото казват те „Чувството да помагаш е страхотно!“

 

На този ден РМ София организира и кръводарителска кампания заедно с Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Мюфтийството организира такива кампании два пъти в годината - през април, когато се чества рождението на пратеника Мухаммед (с.а.с), който както отбелязва Мустафа Избищали „ е приканвал  да се върши добро и в полза на цялото общество.“  

Втората кампания се осъществява в края на ноември или началото на декември и  съвпада със „Седмицата на сираците“ .  Основно кръводарители в нея са студенти от ВИИ и други мюсюлмани.   

Юзлем Тефикова 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.