Почина дългогодишният служител на Главно мюфтийство Осман Исмаилов

 

С дълбока скръб известяваме, че на 89-годишна възраст почина нашият бивш колега - дългогодишен служител на Главно мюфтийство и бивш директор на Духовно училище „Нювваб“ в Шумен, Осман Хасанов Исмаилов.

Осман Хасанов Исмаилов е роден на 16 март 1928 година в исперихското село Дурач (днешно Лудогорци).

Началното си образование получава в турско училище в родното си село.Възпитаник е и на Духовното училище „Нювваб“ в град Шумен. След което следва в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След настъпването на демократичния режим в България и повторното откриване на Духовно училище „Нювваб“ в град Шумен, Османов е негов директор.

В продължение на 8 години Осман Исмаилов е районен мюфтия на град Шумен.

През целия си житейски път взема активно участие в живота на мюсюлманската общност в страната ни.

Когато през декември 2003 година Фикри Салих бе преизбран за главен мюфтия, а съдът не уважи волята на мюсюлманите и не регистрира избраното ръководство, Осман Исмаилов бе в назначената тричленка (заедно с Фикри Салих и Ридван Кадьов), от която се очакваше да подготви нова национална мюсюлманска конференция. Такава беше проведена на 20 март 2005 година, когато за главен мюфтия за втори път беше избран Мустафа Хаджи.

Осман Исмаилов и съпругата му Рузие ханъм (вече и двамата покойници) имат една дъщеря и двама внуци.

От името на всички колеги – служители на Мюсюлманско изповедание в България изказваме искрените си съболезнования към семейството на Осман Исмаилов и отправяме дуа към Аллах (с.т.) да се смили над него, да опрости греховете му и да го дари с Дженнет, а опечалените близки – да дари с търпение и спокойствие.

Погребението на Осман Хасанов Исмаилов ще бъде извършено на 25 ноември (събота) 2017 година в град Шумен. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.