Разградското районно мюфтийство проведе редовно заседание с имамите

 

На 23.11.2017 година в джамията „Ахмед бей” в град Разград се проведе редовно заседание с имамите от Районно мюфтийство – Разград.  Заседанието започна с четене на Свещения Коран от имама на село Дянково Елиман Сюлейман.

Районният мюфтия Мехмед Аля представи точките от дневния ред -  неща, на които се очаква имамите да наблегнат в краткосрочен план.

Първата точка, която беше обсъдена, беше за предстоящата национална кампания за подпомагане на сираците - Седмица на сираците, която ще се проведе от 27 ноември до 3 декември тази година. За популяризиране на кампанията във всяка джамия ще бъдат изнесени хутбета и лекции по темата, като на 1 декември, след петъчния намаз, ще бъдат поставени специални урни за събиране на средства в помощ на сираците. Освен в джамиите средства ще се събират и от хората в населените места, ще се поставят касички и в месните магазини, ще бъдат посетени кооперации и т.н., като целта е да се съберат повече средства и съответно да се подпомагат повече сираци. За целта на всички имами бяха дадени необходимите указания – информационни материали, отпечатаните под формата на информационни материали от Главно мюфтийство - брошури и пракати. Имамът на разградската джамия Шакир Ахмедчиков изнесе лекция по темата.  

Втората точка, която районният мюфтия представи, беше за целогодишните коран-курсове, които към настоящия момент Главно  мюфтийството провежда в десет населени места в страната. Мюфтията подчерта, че има възможност в много повече населени места да се провеждат годишни коран-курсове, а имамите изразиха готовност да работят в това отношение.

Третата основна тема, на която участниците в заседанието обърнаха внимание, беше абонаментната кампания за списание „Мюсюлмани“ за 2018 година. Имамите изразиха готовност да изнесат кампанията извън джамиите, с цел популяризиране на списанието и увеличаване на абонатите. Те обсъдиха и въпроса за набирането на кандидат - курсисти за целогодишния курс за подготовка на имами в град Шумен.

           В рамките на заседанието беше повдигнат и въпросът за финансовото състояние на Изповеданието, както и някои административни въпроси – за  правилното съхранение и воденето на документацията на мюсюлманските настоятелства. По тази точка думата беше дадена на Орхан Осман, секретар към Районно мюфтийство -  Разград, и на Хасан Хасанов, експерт в Отдел „Вакъфи”. Те споделиха, че в момента вървят финансови ревизии на мюсюлманските настоятелства, като до настоящия момент са проверени 43, остават още 44 мюсюлмански настоятелства, които ще бъдат проверени до 20 декември. Очаква се на 22 декември 2017 година всички ръководства на мюсюлманските настоятелства да проведат годишни-очетни събрания.

Ноемврийското заседание на Районно мюфтийство – Разград  беше закрито с дуа за хаир и берекет, отправена от Ахмед Ахмед, имам на село Беленци.

 

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.