На Международния католическо-мюсюлмански форум 2017: Свободата на съвест и религия е кулминацията на човешките права 

 

Мюсюлмански и католически лидери от цял свят се събраха в периода 6-8 ноември 2017 година в град Бъркли в щата Калифорния на IV-ия Международен католическо-мюсюлмански форум.

Тазгодишната тема, на която се проведе междурелигиозната среща, бе „Цялостното човешко развитие: да растем в достойнство. Католически и мюсюлмански перспективи". Тя се проведе в известния ислямски колеж „Зейтуна“ в Бъркли, сред основателите на който е Шейх Хамза Юсуф. Последният беше и водач на мюсюлманската делегация по време на тридневния форум. Католическата делегация пък беше водена от епископ Мигел Анхел Аюзо Гижо.

Международният католическо-мюсюлмански форум 2017 се състоя под патронажа на йорданския принц Гази бин Мухаммед и на кардинал Жан-Луи Туран, който е председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог.

Форумът беше организиран в няколко сесии, като първите от тях бяха отворени единствено за участниците в него. Имаше и една достъпна за всички заинтересовани публична сесия.

Акценти бяха поставени върху няколко теми. Сред тях бяха „Какво означава да бъдем хуманни?“, по която говори Юсуф Камал Ел-Хадж. Сред обсъдените въпроси бяха и „Цялостното човешко развитие“ и „Препятствията и възможностите за цялостното човешко развитие“.

След като споделиха своите гледни точки, безпокойства и идеи, в края на форума участниците в него излязоха с декларация, в която обобщиха общите си идеи и заключения в девет точки.В една от тях – точка 3, се потвърждава „еднаквото достойнство и стойност на всички хора, без значение на тяхната раса, пол, религия или социално положение“. „ Категорично осъждаме всеки опит за стереотипизиране на която и да е човешка личност или приписването на колективна вина за действията на отделни хора“, се казва още в нея.

В декларацията, която обобщава заключенията в рамките на състоялата се в Калифорния среща, католици и мюсюлмани се обединяват около схващането, че „свободата на съвест и религия е кулминацията на човешките права. „Затова, наше колективно задължение е да настояваме тези права да бъдат зачитани, съхранявани и насърчавани“.“ – пише още в нея.

 Декларацията беше публикувана на 10 ноември тази година.

 

Автор: Л. Чаушева

 

Снимка: CNS

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.