Общественият инвестиционен фонд на Саудитска Арабия задвижва проект за увеличаване капацитета на Свещените места

 

Рияд: Общественият инвестиционен фонд (ОИФ) на Саудитска Арабия открива две нови фирми за развитие на недвижимото имущество, които ще работят в насока увеличаване капацитета на Свещените места в Мекка и Медина. С това се цели постигане на възможност за посрещане много повече поклонници едновременно, съобщиха от ОИФ в началото на октомври тази година, предадено от Voa News.

Проектът е част от предвиждани икономически реформи в Кралството, които целят да намалят икономическата зависимост на Саудитска Арабия от износа на петрол.

По информацията, изнесена от ОИФ, първата фаза по реализирането на проекта ще е застрояване на площ от 854 000 кв.м. в близост до Месджид Ал-Харам в Мекка, на която ще бъдат вдигнати общо 115 сгради. Те ще предоставят 90 000 нови хотелски стаи и 9 000 апартамента.

Строителните дейности по реализирането на проекта ще започнат до края на 2017 година. Очаква се първият етап да е завършен и да бъде открит до 2024 година. Очакванията на Обществения инвестиционен фонд на Саудитска Арабия са до 2030 година функционирането на новоизградените съоръжения да добавят около 2.1 билиона долара годишно към брутния вътрешен продукт на страната.

 Част от новия проект е и застрояването на площ от 1.3 млн. кв.м. до Джамията на Пратеника (с.а.с.) в Медина, включително 500 апартамента и 80 000 хотелски стаи.

Развитието на ислямския туризъм в Саудитска Арабия е сред приоритетните икономически реформи на Кралството, с което се цели да се постигне независимост от износа на петрол заради ниските му цени в сурово състояние.

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.