Ново откритие: Името на Аллах като фрагмент от древни погребални одежди от ерата на викингите

 

Нараства броят на фактите, които сочат за близката връзка на викингите с исляма. Най-новото откритие, което потвърждава тази връзка, е на шевици от коприна и сребристи нишки, които образуват имената „Али“ и „Аллах“ и са открити като фрагменти на погребални дрехи от епохата на викингите. Надписите са присъствали на около 10 от общо 100 останки от облекло.

         Дрехите са от IX и X и са открити при разкопки около Гамла, Упсала, като се предполага, че са били част от корабни погребения. За някои се смята, че са останки от камерни погребения от ерата на викингите край места като Бирка в днешна Швеция. Находките са открити преди десетилетия, в края на XIX и началото на XX век, но едва сега  изследователите са насочили към тях нужното внимание и да ги превърнали в обект на археологически проучвания. 

Откритията до момента сочат, че имената „Аллах“ и „Али“ вървят в комплект и са част от миниатюрен геометричен дизайн, който не е по-голям от сантиметър и половина. А шрифтът е античен куфийски арабски шрифт

 

Проучването на текстилните останки се води от екип на университета в Упсала, начело на който е Анника Ларсон - археолог към университета.

Тези нови находки повдигат въпроса за това кой е бил погребан в погребалните одежди.

Към момента екипът на Ларсон в университета в Упсалаработи с отделите по имунология, генетика и патология, като се надяват да се стигне до установяване географския произход на хората, които са носили тези погребални костюми.

 

Автор: Л. Чаушева 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.