Европейският съюз призова към незабавно прекратяване на насилието в Мианмар

 

Продължаващата криза в Мианмар беше един от акцентите на заседание на Съвета по външните работи на Европейския съюз, което се състоя на 16 октомври (понеделник) 2017 година.

Съветът прие няколко заключение по отношение на конфликта в Мианмар и гоненията на представителите на малцинството на рохингите, според които следва всички страни да прекратят незабавно всякакви форми на насилие в размирната зона. ЕС призовава още военните в Мианмар да прекратят своите операции и да гарантират защитата на всички цивилни граждани без дискриминация, както и да спазват изцяло международното право в областта на правата на човека.

След заседанието ЕС излезе с решение да повтори призива си към правителството на Мианмар за предприемане на всички мерки за намаляване на напрежението между общностите, както и да предостави незабавно пълен, безопасен и безусловен достъп на организациите за хуманитарна помощ, включително на ООН, Международния комитет на Червения кръст и международните НПО.

„Да въведе надеждна конкретна процедура, която да даде възможност за безопасно, доброволно, достойно и трайно завръщане на всички, напуснали домовете си, по родните им места“, гласят още заключенията на Съвета на външните работи, посочени в съобщение на Съвета на ЕС до медиите.

Съветът на ЕС заключи, че действащите ограничителни мерки на ЕС, включващи ембарго върху оръжията и оборудването, които могат да се използват за вътрешни репресии, са напълно уместни. Също изрази готовност да разгледа допълнителни мерки, ако положението в Мианмар не се подобри.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: World Politics Review

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.