Имами и председатели на мюсюлмански настоятелства в разградско  се събраха на общо заседание в Исперих

 

 На 12 октомври 2017 година, от 10:00 часа, в заседателната зала на Община Исперих се проведе работна среща с имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства към Районно мюфтийство – Разград.

Работната среща бе открита с четене на Ашр-и шериф от Бюлент Расим, имам в село Подайва. След което продължи с приветствие, отправено от районния мюфтия на Разград Мехмед Аля, който поздрави  всички с добре дошли и им благодари, че са се отзовали на поканата.

 Дневният ред на заседанието включваше няколко теми.

 Районният мюфтия направи отчет и анализ за дейността на районното мюфтийство от началото на годината до настоящия момент. Беше обсъден и въпросът относно мероприятията във връзка с провеждане на инициативата Седмица на джамиите, обявена за периода 16-22.10.2017 година от Главно мюфтийство.

В рамките на заседанието беше обсъдено и провеждането на класацията Имам и председател на годината.

Имамите повдигнаха въпроса за подготовката за предстоящия зимен сезон, част от която са почистването на джамиите и дворните пространства, снабдяването с дърва и въглища, вземане на противопожарни мерки в джамиите (боравене с електрически печки и печките на твърдо гориво).

Набирането на курсисти за целогодишния курс за подготовка на имами в град Шумен и провеждането на целогодишни коран-курсове по населените места също бяха въпроси, включени в обсъжданията по време на работното заседание. Анализирани бяха и дейността на имамите по населени места, както и управлението и стопанисването на вакъфските имоти.

Една от поставените цели беше изготвяне на проектобюджетите на мюсюлманските настоятелства за предходната година, като на 22 декември 2017 година във всички населени места следва ръководствата на мюсюлманските настоятелства да проведат годишни-отчетни събрания за материално-финансовото състояние на мюсюлманските настоятелства.

Последна тема, която имамите обсъдиха по време на заседанието,  бе абонаментът за списание ”Мюсюлмани” за 2018 година.

Събрания в този формат се проведоха още в общините Лозница, Разград, Цар Калоян, Кубрат, с изключение на Община Завет, където срещата ще се проведе в началото на идната седмица.

Заседанието в Исперих приключи с дуа за берекет.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.