Малко село в Мароко се прочу с реализирания си проект за еко джамия

 

Тадмамет е малко селце в Мароко, разположено на юг от Маракеш. Наскоро селото, което има не повече от 400 жители, стана известно със своя реализиран проект за екологично строителство.

 

Жителите на Тадмамет са построили първата в страната соларно захранена джамия. Тя е изцяло от естествени материали, строена предимно от самите жители в селото.

Джамията има на покрива си фотоволтаични соларни панели, благодарението на които сградата е изцяло енергийно обезпечена, като освен нея панелите захранват с електричество и съседната постройка, в която живее местният имам, както и още няколко къщи в селото.

Освен място за молитва, еко джамията в Тадмамет предлага още множество услуги за жителите си. Тя е и място за преподаване и учене. И освен всичко останало – в нея има душове с топла вода. Това е лукс за местните, които в частните си домове не разполагат с топла вода, пише Morocco World News.

По думите на ръководителя на проекта по изграждането на първата по рода си джамия в Мароко Омар Бенеча, повече от 70% от работата по строежа на сградата е била свършена с доброволчески труд.

 

„По време на изграждане на джамията се опитвахме да тренираме хората да развиват способностите си и може би – в бъдеще да продължат да работят самостоятелно. Ето защо това е една много специална за нас джамия.” – казва още Бенеча, цитиран от Morocco World News

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.