Млад мюсюлманин отговори на въпрос, който интересува световното научно общество

 

17-годишният мюсюлманин от Пакистан Мухаммад Шахир Ниази успя да реши казус от електродинамиката - за механизма на образуването на т.н. „електрическа пчелна пита”. Научният феномен е известен от много отдавна, но учените досега не са могли да му дадат обяснение.

През 2016 година Ниази присъствал на международен турнир за млади физици, където извършил опит с масло и електроди. Тогава му хрумнала идеята да фотографира повърхността на маслото с термовизионна камера, за да изясни как се изменя енергията според йонизацията. След това младият физик заснел с термовизионната камера клетъчната структура и показал как  разпределеният заряд в течността повишава вътрешната енергия на системата.

Така младият мюсюлманин показал, че в отсъствие на йонизиращи заряди полигонална структура не се образува, а това означава че именно миграцията на йоните по повърхността на течността обяснява образуването на „електрическата пчелна пита”.

Резултатите от своята работа Ниази е публикувал в научно списание. Той има намерение да продължи да работи в същата насока и се надява на Нобелова премия.

Източник: Islam.ru

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.