Районно мюфтийство – Пловдив отбеляза деня Ашуре с празнично честване в центъра на града

 

С празнично честване беше отбелязан денят Ашуре в града под тепетата на 6 октомври 2017 година (петък). То се състоя преди отслужването на петъчната молитва, на площада пред централната джамия „Мурат Хюдавендигяр“.

Организатор на празника в Пловдив, който събра заедно представители на различни етноси, народности и вероизповедания, беше Районно мюфтийство  - Пловдив. Сред официалните гости, които уважиха събитието, бяха заместник-кметът на Голяма Община Пловдив, председателят на Общински съвет и още представители на местната власт.

Отбелязването на деня Ашуре беше уважено и от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, председателят на фондация „Заедно“, както и от представители на руската, арменската, еврейската и италианската общности в града.

Като домакин районният мюфтия на Пловдив Танер Вели запозна всички присъстващи с важните събития от ислямската история, случили се в деня Ашуре, и акцентира върху значението на този ден за мюсюлманите.

След това всички гости бяха поканени да се подсладят с традиционния десерт „Ашуре“.

„Десертът „Ашуре е символ на споделянето, любовта, изобилието и благодатта. По тази причина се нарича още „гозба на мира“.“ – поясни още домакинът Танер Вели.  

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.