Документалният филм „Един ден в Ал-Харам” с премиера през септември

 

„Един ден в Ал-Харам” е 90-минутен документален филм, който представя Месджид Ал-Харам, видян през погледа на духовниците и  останалите служители в Свещената джамия. Премиерата на филма се очаква да бъде през септември, като все още не е оповестена точната дата.

Сценарист, режисьор и продуцент на „Един ден в Ал-Харам” е британецът Абрар Хусейн.

„Филмът е направен така, че да привлече зрителска аудитория от немюсюлмани, да й покаже колко е важна Мекка.” – споделя сценаристът.

„Искахме да заснемем Мекка, защото беше изключително важно да покажем една от красивите страни на исляма, така че немюсюлманите да може да кажат „Колко красива и миролюбива религия е ислямът!” – добавя още  Абрар Хусейн.

По думите на автора на филма целта е посланието на продукцията да стигне до възможно повече хора, особено на Запад. Той ще бъде прожектиран на филмови фестивали, обмисля се сключване на договор с Netflix и различни телевизии, които да го излъчват. Според него филмът е уникален с това, че е първият, който разкрива как протича един ден в Ал-Харам не от перспективата на поклонниците, а от тази на служителите в джамията.

Желанието на Абрар Хусейн е да покаже успешното управление на храма, колко организирано работят различните отдели и колко отговорно служителите вършат своята работа.

„Този проект беше изключително предизвикателство, предвид това, че мястото никога не е празно.” – споделя Хусейн.

Документалният филм е изключително детайлен, само подготовката преди началото на снимките е отнела на екипа цяла година. Финансовата стойност на филмовия проект възлиза на 1 млн. саудитски риала или близо 270 000 долара.

Официалният трейлър на „Един ден в Ал-Харам” беше пуснат преди седмица и веднага се превърна във вайръл.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.