Тазгодишната Кампания за подпомагане на ислямското образование на Главно мюфтийство завърши с изключителен успех

 

         В продължение на 12 години Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България провежда Кампанията за подпомагане на ислямското образование. Със събраните в рамките й парични средства се дават стипендии на ученици, изплащат се заплатите на преподавателите по Религия ислям в държавните училища, посрещат се най-належащите нужди на коран-курсовете и духовните училища в страната, издават се книги в сферата на образованието и обучението, организират се семинари за ученици и учители.

         Специалистът към Отдел „Образование” в Главно мюфтийство Назмие Кулова споделя, че в първите си години кампанията е била подкрепяна от малко хора, но с всяка изминала година тя става все по-успешна. „В началото не бяхме сигурни дали мюсюлманите в България ще ни разберат в това наше начинание и дали ще осъзнаят, че трябва да подкрепят религиозното образование.” – споделя образователният експерт на Главно мюфтийство.

         Пред себе си в сферата на образованието Главно мюфтийство има само една цел. Бъдейки близо до общността да представи на хората по правилен начин нуждите на Мюсюлманско изповедание и да работи за изграждането на доверие у хората към институцията. Вижда се, че с нарастването на доверието, нараства и подкрепата. Всяка година, например, кампанията се реализира през последната седмица на месец Рамазан. През настоящата 2017 година обаче Кампания за подпомагане на ислямското образование продължи през целия Свещен месец Рамазан. Тя беше обявена като Месец за подкрепа на ислямското образование и продължи в периода от 26 май до 25 юни.

Според подадените последни данни общата събрана сума по време на кампанията е 279 061 23 лева, отделно от които 1225 евро, 427 турски лири и 55 долара.

Както почти всяка година Област Смолян и през 2017 година е на първо място по събрани средства. Районно мюфтийство - Благоевград е на второ, а  Районно Мюфтийство - Пазарджик е на трето място по размер на събрани средства по време на кампанията.

 „Това за нас е голям успех. Това е признак, че мюсюлмани в България започват да се пробуждат. Ако успеем да разкрием проблемите си по правилния начин и разкажем за нуждите на Изповеданието, ако успеем да вдъхнем доверие у мюсюлманите, смятам, че ще успеем да постигнем два пъти повече от това, което сме постигнали до момента. Благодарим много на тези, които участваха в цялата организация и в процеса на протичането на кампанията. Този успех е успех за всички ни.” – споделя по повод тазгодишната Кампанията за подкрепа на ислямското образование Назмие Кулова от Отдел „Образование”.

 

         

 

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.