Пътувайки към Свещените места…

 

Останаха броени дни до отпътуването на мюсюлманите за тазгодишното поклонение хадж, организирано от Главно мюфтийство.  В процеса на завършване на последните приготовления проведохме  интервю с отговорника по организацията на кампанията Хадж 2017 заместник-главния мюфтия Ахмет Хасанов.

Господин Хасанов, от колко години Главно мюфтийство организира поклонението хадж?

Главно Мюфтийство от дълги години организира поклонението хадж. Доколкото знам има доста голям прираст. Докато ги е нямало останалите  агенции, повече кандидат-хаджии са пътували с Главно мюфтийство.  Знаете, че в България има няколко конкуриращи се с нас фирми, които също водят кандидат-хаджии към Светите места. Дават по-ниски стойностни тарифи. Но ние навсякъде разясняваме на нашите хаджии, че пътувайки и извършвайки хаджа си с Главно мюфтийство, те отиват от името на институцията и по този начин подпомагат Мюсюлманско изповедание в Република България. Ако институцията ще съществува, то тя ще съществува с подкрепата на мюсюлманите.

Но сумата от 3000 евро не е ли доста висока? Какво е включено в нея? 

По принцип не е висока, ако погледнем към Европа. Там се отива на хадж срещу 4500 евро. Да вземем за пример Турция - и там хаджиите се водят на поклонение от агенции за повече от 3000 евро. Докато срещу тези 3000 евро при нас кандидат-хаджиите получават билетите за самолет, настаняване в хотела и храна. Така кандидат-хаджиите, които пътуват с Главно мюфтийство в България, имат възможността да си вземат повече пари за лични нужди и подаръци.

Бихте ли ни разказали за кампанията Хадж 2017 и организацията по поклонението?

Кампанията започна още от преди месеци. Обикаляхме България по области и провеждахме информационни семинари, на които давахме разяснения за поклонението хадж. Тази година към българската група,  която ще отпътува за хадж, ще има и изселници от България, живеещи в Турция. През пролетта посетихме и Република Турция, обиколихме някои общини и възползвайки се от средствата за достигане към хората ги  запознахме с кампанията захаджа през 2017 година.   

Кои области посетихте в Турция?

Посетихме областите, където има изселници от България, и им разяснявахме за организацията на хаджа. Казахме им, че с нас не е нужно да чакат дълги години, за да отидат на хадж, както е в Турция, и че няма да чакат ред и чрез теглене да отидат на хадж. Опитахме се да разпространим информацията за кампанията ни.

Колко кандидат-хаджии има Главно мюфтийство тази години?

Тази година с Главно мюфтийство към Свещените земи ще отпътуват 275 кандидат-хаджии. От тях 2/3 са от Турция, а 1/3 - от България. Кампаниите и срещите лице в лице са от полза. Ако погледнем към  предходната година, тази година имаме 30-35 хаджии повече. Това е една крачка напред.

Кога ще отпътувате към Свещените земи?

На 21 август сутринта, в 8:00 часа, всички кандидат-хаджии ще бъдат на летище „Ататюрк” в Истанбул. Бъдещите хаджии от България ще отпътуват от страната ден по-рано, а в Турция ще се събере цялата група кандидат-хаджии на Главно мюфтийство. Когато всички се съберат, ще бъдат направени ниетите за хадж, мюсюлманите ще облекат ихрамите си и ще отпътуват за Свещените земи.

От коя област на България има най-много желаещи да изпълнят хадж с Главно мюфтийство тази година?

Тази година Област Айтос е на първо място с 25 хаджии. Едновременно с това лекарят и медицинската сестра на групата също са от там.

На една група хаджии достатъчни ли са един лекар и една медицинска сестра?

Един лекар не е достатъчен, но ние се възползваме и от медицинските услуги на Дирекцията по вероизповеданията на Република Турция.

Господин Хасанов, още една кампания за поклонението хадж е към края си. Имате ли да добавите нещо в заключение? Как мюсюлманската общност в България възприема поклонението хадж?

Мюсюлманите в България по темата за хаджа не са достигнали желаната точка на информираност и осъзнаване. Както знаете, хората ни са преминали през едни етапи в историята, в резултат от които повечето от тях, макар че имат възможност, не извършват дневните си ибадети дори. Поради тази причина те не са достигнали и момента, в който да склонят да изпълнят един от петте стълба на исляма - хаджа. Освен бедни в България има и мюсюлмани с възможности. Ние като институция виждаме, че където отидем да разкажем за исляма по правилния и красив начин, хората се обръщат към религията. Надявам се, че ако сме по-близо и до темата за хаджа, общността няма да ни разбере погрешно.

 

  

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.