Християните в Йерусалим се обявяват в подкрепа на Месджид Ал-Акса

Със сигурност повечето хора, които през последните десет дни следят случващото се в Йерусалим, са попаднали на снимката на младия християнин с  кръстче на гърди и с Библията си в ръце, който стои редом до мюсюлманите по време на петъчната молитва в палестинския квартал Уади ал-Джуз.Начин да се включи в протеста на хилядите мюсюлмани в Палестина срещу ограничения от страна на Израел достъп до Месджид Ал-Акса и да изрази подкрепата си към палестинския народ.

Снимката, която е направена от CNN, първо е публикувана в местна медия, а след това разпространена в социалните мрежи, където циркулираше дни наред.

Но всъщност младият християнин, чието име вече е известно – Нидал Aбууд, не е никакво изключение на фона на цялата християнска общност в Палестина. Тъкмо обратното. В неделния ден църквите във Витлеем бяха затворени, като християнските религиозни институции призоваха християните да  се насочат за молитва към джамиите, където да са заедно с своите братя мюсюлмани и да изразят подкрепата си към тях.

 

Отделно от това лидерите на всички християнски институции в Йерусалим излязоха с обща декларация, в която осъждат мерките на Израел за ограничаване достъпа на мюсюлманите до Месджид Ал-Акса. В нея те настояват да се запази и поддържа историческия статут на мюсюлманския храм.

 

Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.