Мюсюлманска клиника в САЩ предлага безплатно лечение на бедни

 

Ал-Шифа е мюсюлманска клиника, която предлага безплатни медицински и дентални услуги на бедни и неосигурени пациенти вече близо 16 години. Разположена е в покрайнините на американския град Сан Бернардино в щата Калифорния. Районът, в който се намира медицинският център, е населяван от хора, повече от една трета от които живеят под прага на бедността, пише сайтът Muslimink.com.

Клиниката работи с екип от посветени лекари мюсюлмани, както и с доброволци, които осъзнават същността на ислямската религия за живот в помощ и подкрепа на бедните и нуждаещите се. Така медицинският център осигурява безплатен достъп до всякакви медицински услуги, без да отдава значение на расата, религията или социоикономическия статус на пациентите си. Пациентите, с които предимно работи клиниката през годините, са с нисък социален статус и най-често хора без здравна застраховка.

Лекарите доброволци в Ал-Шифа са между 30 и 45 човека всеки месец. Пациентите, с които те се срещат месечно, са близо 200. Останалите служители в медицинския център са също доброволци, най-често по правителствената програма „Джоб Корпс“ на американския Департамент по труда.

Ал-Шифа не е единствената мюсюлманска клиника с подобна политика на територията на САЩ, пише още сайтът Muslimink.com. Според проучване има поне 10 подобни клиники в Щатите, които работят на принципа, на който вече повече от десетилетие и половина функционира Ал-Шифа.

 

Автор: Л. Чаушева

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.