Главно мюфтийство взе участие в конференция на ОССЕвъв Виена

        Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) организира своята допълнителна годишна конференция по човешкото измерение във Виена на 22-23 юни на тема: „Свобода на религията и вярата: Проблеми, възможности и предизвикателства при борбата с антисемитизма и нетолерантността и дискриминацията спрямо християни, мюсюлмани и представители на другите религии“. Представител на Мюсюлманското изповедание в България представи в една от сесиите актуалните проблеми и предизвикателства на мюсюлманската общност в Бъгария през последните месеци.

   В специален доклад бяха изложени актуалните нарушенията на религиозните права и свободи на мюсюлманите, свързани с законодателните промени, които националистите внесоха в парламента за гласуване, а именно криминализирането на исляма под формата на „радикален ислям“ в Наказателния кодекс; прекратяването на финансиррането на изповеданието от страна на временното правителство и инициирането на публична продажба на имот на Главно мюфтийство в София. Докладът съдържа още и дискриминационните политики, които се провеждат и антимюсюлманските престъпления от омраза, които остават несанкционирани, а силите на реда са неспособни за тяхното разрешаване (Пълният долад може да се прочете оттук: http://www.osce.org/odihr/shdm_1_2017 ). Предствителят на изповеданието направи градивни критики и предложи и специфични препоръки към българското правителство и към организацията за разрешаването на въпросите за религиозните права и свободи и изрази готовността Главно мюфтийство да съдейства на правителството и институциите в дейността им.

   Във форума присъстваха постоянните мисии на 57-те дъражи-участнички и преставители на неправителствени организации и религиозни деноминации от региона на ОССЕ. Това бе междинната конференция на организацията, чиято годишна конференция по човешкото измерение се очаква да се състои през септември във Варшава.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.