Проявена агресия срещу жена със забрадка

На 27 юни тази година, третия ден от големия мюсюлмански празник Рамазан Байрям, в столицата беше извършено нападение над мюсюлманка със забрадка. Нападнатата сестра е съпруга на заместник-главния мюфтия Бирали Мюмюн.

Семейство Бирали е в шок от случилото се. Силно разтревожена е цялата мюсюлманска общност в страната ни, тази тревога е споделена и от много не мюсюлмани, които са декларирали своята подкрепа на семейството. Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България остро осъжда извършеното престъпление от омраза, както и всякакви други форми на религиозна нетърпимост – без значение от коя религиозна общност са потърпевшите. Смятаме, че държавата трябва да вземе спешно мерки, за да гарантира сигурността на своите граждани. В подобни моменти имаме нужда не от нови закони за вероизповеданията, а от сериозна работа в сферата на междурелигиозния диалог, верската търпимост и безпроблемното съжителство на хората от различни етноси, религии и националности на територията на България.

Силно притеснителен е фактът, че в XXIвек, в една страна – членка на Европейския съюз се допускат подобни актове от омраза, които са в разрез с най-основно общочовешко право и свобода – правото на свободно формиране и практикуване на религиозните убеждения.

Искаме да напомним, че по-голямата част от мюсюлманите в България са родени тук. България е наша родина. Ние сме български граждани и различната ни религия по никакъв начин не променя равноправието ни. Искаме да живеем в мир и спокойствие в родината си.       Вярваме, че институциите ще се отнесат отговорно към случилото се и извършителите ще бъдат подведени под отговорност за нанесените психоемоционални и физически травми над едно семейство български граждани.

По случая с нападението над забрадената мюсюлманка в столицата от 27 юни 2017 година ще бъдат сезирани всички правозащитни организации в България и в чужбина. 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.