Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

уважаеми сънародници

Разделяме се с месеца, през който ни съпътстваше чувство на радост и отговорност. Щастливи сме, че изпълнихме задълженията си като мюсюлмани и положихме усилия да бъдем съпричастни към социалните проблеми на хората и най-вече към проблемите на нуждаещите се. През Рамазан още веднъж изживяхме мъдростта на хадиса, в който Мухаммед (а.с.) казва: „Ако моя уммет знаеше какво има в Рамазан, биха пожелали цяла година да бъде Рамазан.“ Мюсюлманите не искат да се разделят с този свещен месец, но раздялата е неизбежна. За това пък те се заредиха с позитивна енергия, която ще поддържа духа им силен до следващата година, когато ще имат възможност отново да срещнат Рамазан и неговите прелести.   

Уважаеми мюсюлмани, на прага сме на Рамазан Байрам. На Байрам никой никого не пита – дали е мюсюлманин или не, колко е религиозен и колко ибадет е направил през Рамазан. Всеки има една цел – да бъде колкото се може по-близо до хората и да помага с каквото може. Една от добрините, които можем да направим през тези дни е да поздравяваме хората с усмивка на лицето. Честитенето на Байрам и усмивката предразполагат  към приятелство и задружност, вдъхват увереност и премахват съмненията. Нека да изживеем празника с подчинение на Аллах и с любов към хората. За това не се иска много, нужно е само да бъдем себе си и да не забравяме, че Аллах Теаля е щедър към всички и Той е способен да зарадва всички ни. Нека и ние да зарадваме близките и най-вече родителите си, ако са измежду живите, а ако са заминали от този свят, да се помолим за тях.

Байрам е ден за празнуване и за равносметка, какво постигнахме в Рамазан и какво пропуснахме. Ако в Рамазан е задължително говеенето, то на Байрам то е забранено, за да можем да вкусим благодатта, с която Аллах ни е дарил. Нека се насладим на благодатта на Аллах и да Му благодарим за всичко, което ни е дал.

В този ден отправяме дуа към Него да ни закриля и напътства и да пази българския народ.

Да ви е честит Рамазан Байрам.

 

Вижте още на: https://www.youtube.com/watch?v=dUDPjvA3mdw 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.