Джамии и други храмове в Лондон отвориха вратите си в помощ на пострадалите от „Гренфел тауър“

 

Изключително големи са щетите след пожара в „Гренфел тауър“ в Западен Лондон, избухнал в ранните часове на 14 юни. 27-етажната жилищна сграда е напълно опожарена.

         В знак на съпричастност със случилото и с всички пострадали,  мюсюлмани, християни и други религиозни общности в Лондон реагираха мигновено и предложиха помощта си, като отвориха вратите на молитвените си домове в близост до „Гренфел тауър“. Те предлагат вода, храна и убежище на засегнатите от пожара. Предвид факта че евакуираните от злощастната сграда нямат нищо друго, освен дрехите на гърба си, местните религиозни общности вече обявиха и кампании за набиране на неща от първа необходимост. Събират се храна, дрехи, завивки, санитарни материали.

„Гренфел тауър“ е построена през 1974 година, като в нея има 120 общински жилища. По време на огнената стихия в сряда сутринта на мястото е имало 40 пожарни екипа с повече от 200 огнеборци. Към момента потвърденият брой на жертвите на пожара е 12, а най-малко 74 пострадали са настанени в различни лондонски болници. Все още има хора в неизвестност, съобщава полицията в Лондон.

 

Автор: Л. Чаушева

Снимка: www.metro.co.uk

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.