Как се „топли” сърцето на сирака?

 

„Питат те какво да раздават. Кажи: “Каквото и добро да раздадете, нека е за родителите и близките, и сираците, и нуждаещите се, и пътника [в неволя]. Каквото и добро да сторите, Аллах го знае.”                      

(Сура „Кравата”, ает 215)

        

В периода 20.04.-26.04. тази година Отдел „Социален” на Главно мюфтийство се включи в международна програма, насочена към деца сираци. Проектът е на турската Община Султангази и се реализира съвместно с фондация Balkanlara vefa derneği за трета поредна година. Насочеността му е към децата сираци от цял свят.

 По покана именно на фондация Balkanlara vefa derneği отдел „Социален” на Главно мюфтийство се включи в програмата за втора поредна година. Тази година от България на своеобразната екскурзия отпътуваха общо 9 сирачета на възраст 7-15 години от регионите на Смолян, Пазарджик, Благоевград и Айтос. Групата на децата беше придружавана от двама отговорници - Бахри Изет от Отдел „Социален” и един доброволец.

         Освен децата от България на срещата в Истанбул имаше участници от Сирия, Палестина, Афганистан, Буркина Фасо и други. За всички тях организаторите бяха подготвили изключително щедра и разнообразна програма, с която целяха поне за кратко да ги разсеят от тъгата и трудностите, свързани с липсата на един или двама родители в живота им.

         След като бяха посрещнати изключително гостоприемно и радушно пред община Султангази в Истанбул, всички дечица церемониално пуснаха в небето да излетят гълъби и балони. Те прекараха цял следобед в петия най-добър увеселителен парк за Европа – Vialand в Истанбул, където се забавляваха с новите си приятели от цял свят.

 Богатата 7-дневна програма за малчуганите включваше още разходка в гората на Султангази, където всяко дете засади лично дръвче, което беше етикирано с името на малчугана. Горското приключение включваше и конна езда с квалифицирани инструктори.

         На 23 април, когато в Турция се чества Денят на националния съверенитет и празник на детето, предложен като такъв от Кемал Ататюрк през 1929 година, всички дечица преживяха още куп прекрасни емоции. Те присъстваха на празнична програма, организирана от Община Султангази и с участие на национални фолклорни ансамбли. За пръв път в живота си те гледаха кинопрожекция на 10D – в киното на Общината.

         В рамките на 7-дневната си екскурзия сирачетата от България бяха още на 2-часова разходка с корабче из Босфора, успяха да разгледат забележителността Kız Kulesı, както и да преминат през два от големите мостове над Босфора - „Фатих Султан Мехмет” и „Явуз Султан Селим”.

         Групата от България заедно с останалите чуждестранни гости на програмата беше на посещение в училище Medine Tayfur – имам-хатиб в азиатската част на Турция. Заедно с местните ученици гостите прекараха няколко незабравими часа в Tuzla Marina на крайбрежието на Босфора. Те имаха възможност да се позабавляват отново – този път в лунапарка към Tuzla Marina.

         По време на посещението си в Турция всички участници в международната програма получиха като подарък цялостно облекло от спонсора на мероприятието LC Waikiki.

         Децата от България бяха изключително щастливи по време на целия си престой в Турция и също толкова доволни останаха след него.

         Отдел „Социален” на Главно мюфтийство изказва огромните си благодарности към организаторите и най-вече към кмета на Община Османгази в Истанбул – Джахит Алтънер. Благодарностите са и за Юксел Демир и Шабан Ходжаолу от фондация Balkanlara vefa derneği, благодарение на които няколко деца от България успяха да получат преживявания и емоции, които дълго ще „топлят” уязвимите им детски души.

 

                                                                                     Автор: Л. Чаушева

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.