Джамията на Ибрахим паша и „Ибрахим паша” джамия в Разград

В монографията се разглеждат две джамии в Разград, свързани с името на великия везир Ибрахим Паша (1493-1536). По-старата е построена от него през 1533г. По неизвестна засега причина тя е разрушена в началото на XVII век. Другата джамия е изградена върху старата и е наречена „Ибрахим паша”, защото е била част от вакъфа на великия везир.
В изследването са включени препис и превод с коментар на документ (вакъфнаме), с който през 1533г. се учредява вакъфът (фондацията) на Ибрахим паша в Разград.
Основно място в книгата заема втората джамия. Коментират се нейното датиране, културно-исторически профил и архитектурен декор. Специално внимание е отделено и на други сгради при старата и новата джамия, като хамама, чешмата Башпънар и часовниковата кула в града.
Изданието съдържа 30 планове и рисунки, както и приложение със 120 цветни и черно-бели илюстрации.
Книгата има интердисциплинарен характер и е първото по рода си в българската хуманитаристика цялостно антропологично изследване на един от многото османски архитектурни комплекси от нашите земи. Тя е предназначена за студенти и докторанти хуманитаристи, както и за всички, които се интересуват от османско културно наследство (архитектура и изкуство), съхранено до днес в България.

Изданието се продават в книжарницата на БАН на площад Народно събрание – София.
Заявки в издателството на БАН в отдел Маркетинг и реклама на телефони:
02/870-41-55; 02/979-30-10.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.