В Турция е открита баня от времето на ранната ислямска цивилизация

В Турция по време на археологически разкопки в едно от най-старите в света селища Харран са били открити баня, тоалетна и голяма канализационна линия. Предполага се, че съоръжението е строено преди 1250 години.
В исторически аспект селището е било столица както на асирийците, така и на омаядите.
Ръководителят на разкопките професор Мехмет Юнал заявява, че по време на работа в района през тази година са открити баня и тоалетна, отличаващи се от по направа от гръцката и римска архитектура, съобщава кореспондент на агенция „Анадолу”.
Юнал съобщил, че намерените фрески по стените на банята могат да принадлежат на периода на Омайядите и Аббасидите, а банята се е ползвала и по времето на Айюбидите.
Редом с банята, за разлика от тоалетните с гръцка и римска архитектура, откритите са индивидуални тоалетни, характерни за ранния ислямски период.
В долната част на тоалетните е открита канализационна мрежа с ширина 1,50 метра и дълбочина 1,70 метра. Юнал допълва, че размерите на канализационната мрежа говорят, че тя се е използвала не само за тоалетните, но и като градска канализационна мрежа за отвеждане на повърхностните и дъждовни води.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.