Съвети към младежта

Всевишният Аллах повелява: „И които казват: „Господарю наш, дари ни със съпруги и потомци –радост за очите ни! И ни стори водители на богобоязливите!” (ел-Фуркан, 25: 74) А Хазрети Мухаммед (с.а.с.) казва: „Преди човекът да бъде разпитан за пет неща съдният ден няма да приключи: Как и къде е прекарал живота си, как е изживял младежките си години, как и по какви пътища е спечелил богатството си, приложил ли е в живота си наученото знание?” (Тирмизи)
След преселението в Медина, Пейгамбера (с.а.с.) наредил една част от построената джамия да бъде
отредена за училище, което спокойно може да се нарече ислямска академия. Там той лично обучавал младежите. Имало време, когато възпитаниците отшколата заемали важни постове. Хз. Али бил кадия,а Муаз ибн Джебел – валия на Йемен. Зейд ибн Сабит – писар на откровението (Корана), Усаме станал командир на войската. Тези младежи заемали все такива стратегически постове. С това Пейгамбера (с.а.с.) им давал посланието „вярвам ви безкрайно”.
Вие ще бъдете днешните „асхаб-и суффе” и „асхаб-и кехф”, за които в Корана се казва: „Разказваме ти Ние (о, Мухаммед) вестта за тях с истината. Бяха младежи, вярващи в своя Господар, и още повече ги напътихме.” (ел-Кехф, 18: 13)
Вие сте бъдещето на това общество! Вие няма да бъдете като Кабил, а ще казвате:
„Протегнеш ли към мен ръка да ме убиеш, аз не ще протегна своята ръка към теб да те убия. Боя се от Аллах, Господаря на световете.” (ел-Маиде,5: 28) и ще бъдете като Хабил. Ще покажете, че най-великата борба е победата на човека над самия себе си (нефс).
Вие ще бъдете Исмаил. Ще бъдете толкова смирени, че ще сте готови да пожертвате дори живота си в името на Аллах. “И когато порасна, и започна да ходи с него, той рече: „О, синко мой, сънувах, че трябва да те заколя. Какво ще кажеш?” Рече:
„О, татко мой, прави каквото ти е повелено! Ще откриеш, ако Аллах е пожелал, че съм от търпеливите.” (ес-Саффат, 37: 102)
Вие ще бъдете Юсуф. Дори „цялата красота” на земята да стои пред вас, няма да я погледнете. „И го съблазняваше онази, в чийто дом пребиваваше. Тя залости вратите и рече: „Хайде ела!” Рече: „Опазил ме Аллах! Моят господар се отнасяше добре с мен. Не ще сполучат угнетителите.” (Юсуф, 12: 23)
Вие ще бъдете Мерйем в храма. През каквито и трудности да преминава житейският ви път, няма да се отделяте от вярата си. Ще преобразувате враждата в приятелство и братство, омразата в обич, ще обединявате разделните. Вие ще бъдете добри деца на родителите си, ще отправяте дуа след тях.
Помнете, че вие сте надеждата на ислямския свят. Радвайте се и бъдете щастливи, защото вие сте „вестта” на Мухаммед (с.а.с.), изразена в следния хадис: „Младежи, които прекарват времето си в служба на Аллах, в съдния ден ще бъдат под сянката на Арш-и аля (Трона).” (Бухари)


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.