Авторитетно британско издание публикува списък на най-красивите джамии в света

Първата в списъка на мюсюлманските молитвени сгради, заслужаващи внимание със своя архитектурно-художествен вид, е иранската джамия „Шейх Лотфолл” в Исфахан.
Особеността на тази джамия от 17 век е липсата на вътрешен двор и минарета.
Списанието счита, че тъй като тя се намира в Иран, е малко позната на  западните учени и туристите.
Второто място също е отредено за иранска джамия и това е джамията „Насир ал-Мулк” в Шираз. Тя се характеризира със своите специфични витражи, които не са характерни за ислямската архитектура..
 Трето място, съгласно британския рейтинг, се пада на „Синята джамия” в Истанбул „Величествена, великолепна, абсолютно неотразима със своите шест изящни минарета, украсява градския пейзаж още от 17 век.” – пише списанието.
Почти 1500-годишната„Айя София“ заема четвърто място според класацията на британското списание и е едно от впечатляващите здания на Истанбул, което през 20-и век е превърнато в музей, а до 1453 година е било християнски храм.
На следващите места в списъка са попаднали египетските джамии на Амир Аксункур и Ибн Тулун в Кайро. Първата, след 13-годишно реставриране, отново е с отворени за посетители врати, а джамията на Ибн Тулун се счита за най-старата джамия в града.
В ТОП 10 на най-красивите джамии са включени храмовете Ал-Акса в Йерусалим, Свещената джамия в Мекка и Джамията на Пратеника /с.а.с./ в Медина.
На 7-о и 25-о място в списъка са посочени мароканските джамии – тази на Хасан II, с най-високото минаре в света – 210 м, и джамията„Кутубия“.
В списъка са включени и две малайзийски джамии –„Убидия“ и джамията „Султан Салахуддин Абдулазиз”, забележителни със своя „модернистичен малайзийски  стил”, чиято архитектура изобилства от сини витражи и алуминиеви куполи.
Авторите на класацията не са отделили внимание на джамиите в Индия (Тадж-ул-Масджид и Джама Месджид), също и на пакистанските - джамията на Фейсал, джамията „Вазир Хан и Бадшади“, но са отбелязали джамията на „Шейх Зайда” в ОАЕ, Месджид „Султан Кабес“ в Оман, Съборната джамия в Самарра, джамията „Лали Мустафа Паша” в Северен Кипър, джамията на Омаядите в Дамаск, Сирия, джамията „Сърцето на Афганистан” и тази в Кордоба.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.