„ Джам гьозлия покойник ”

„ Като почине кьоравия става джам гьозлия " е казал мъдрият българин
 Това умотворение ме подсети една информация във в.”Труд” от 07.08.2015г. Вестникът съобщава на своите читатели, че Разградската община и полиция проверяват нерегламентирано проникване и ремонт в джамията „Ибрахим Паша” в града. Че тази джамия, трета по големина на Балканския полуостров и е включена в каталога на ЮНЕСКО. Поради тази причина неможело да се ремонтира токутака. Със същите доводи бяха отхвърлени редица предложения от арабските страни, от мюсюлманските благотворителни организации за нейното възстановяване.
Че джамията е български паметник на културата, държавата ще я реставрира под контрола на ЮНЕСКО. А българският председател на тази хуманитарна международна организация за десет години неможа да намери време да посети тази мюсюлманска светия.
Уникалната „Ибрахим Паша” джамия в центъра на Разград от 15 век, вече 50 години е паметник на културата и фигурира в списъците на ЮНЕСКО като бижу на огърлицата на България и на Балканите. Но тя планомерно се руши пред очите на Разградската община и полиция (комунистическа и демократична) и днес се превърнала в свърталище на градските наркомани.
Днес и общината и полицията се дигнаха на крак, че някой благороден наивник, самодеец от Дулово, вероятно за душата на родителите си, се наел с частичен ремонт да спаси каквото може от остатъците на това великолепно архитектурно творение от средновековието. Аз съм убеден, че този наивник, след щателната проверка на специалната комисия, ще се окаже или представител на ислямските фундаменталисти или пък агент на ИДИЛ.
„Ибрахим Паша” джамия в Разград е толкова голяма, велика, че никакви самодейци, колкото богати да са, колкото добри намерения да имат, немогат да я оживят. Това може да направи, разбира се ако иска, само българската държава, с помощта на ЮНЕСКО и мюсюлманските страни.
Ние чакаме реакцията на българската държава към съдбата на „Ибрахим Паша” джамия в столицата на Делиормана.
Автор: д-р Исмаил Джамбазов


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.